Na sajmu knjiga u Beogradu više izlagača ove godine

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu održaće se od 20. do 27. oktobra, a na manifestaciji će učestvovati 501 izlagač, od kojih 48 iz inostranstva, najavili su danas organizatori.
Međunarodni sajam knjiga u Beogradu održaće se od 20. do 27. oktobra, a na manifestaciji će učestvovati 501 izlagač, od kojih 48 iz inostranstva, najavili su danas organizatori.

Predsednik Odbora sajma knjiga Željko Ožegović rekao je da će na sajmu učestvovati 20 izlagača više nego prošle godine. On je rekao da je predstavljanje Poljske kao počasnog gosta ovogodišnjeg sajma zgodna prilika da se približe kulture dve zemlje i najavio da će sledeće godine počasni gost biti Kina, a 2015. Indija.

"To što su velike zemlje i kulture iskazale unapred svoje interesovanje dovoljno govori kako svet gleda na ovaj najvažniji događaj kod nas", rekao je Ožegović.

Ožegović je rekao će i ove godine na sajmu biti organizovano prikupljanje knjiga koje će biti poklonjene javnim bibliotekama u Srbiji i da je prošle godine u toj akciji prikupljeno 1.600 primeraka.

Kako je ranije najavljeno, sajam knjiga otvoriće poljska spisateljica i kandidat te zemlje za Nobelovu nagradu za književnost Olga Tokarčuk.

Poljska, kao počasni gost ovogodišnjeg sajma knjiga, predstaviće 11 pisaca, stručnjaka za autorska prava, analitičara tržišta knjige, a među gostima će biti autori već dobro poznati evropskoj literarnoj sceni, čija će dela biti prvi put prevedena u Srbiji.

I ove godine organizatori su najavili bogat program koji će biti fokusiran na izdanja između dve sajamske manifestacije, a prvi put će biti organizovan poseban prostor za predstavljanje dečije literature.

Pored ostalog, na sajmu će biti organizovane izložbe retkih izdanja knjiga Miloša Crnjanskog, Petra Petrovića Njegoša i Jovana Dučića, postavka posvećena Desanki Maksimović, a posetioci će videti i karikature nedavno preminulog poljskog dramskog pisca Slavomira Mrožeka.

Dan posvećen organizovanim posetama učenika, studenata i njihovih predavača biće 24. oktobar, dok će u ponedeljak i utorak 21. i 22. oktobra biti omogućeni posebni popusti za porodične posete.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.