Moko, vrati se

Ukoliko košarkaška reprezentacija Srbije na poziciji graditelja igre ne bude našla primetno bolje rešenje, i na narednim šampionatima će sve ređe i sve teže osvajati medalje.

Piše: Živan Lazić

Bilo je dovoljno gledati samo drugu četvrtinu utakmice sa Špancima i uočiti da košarkaška reprezentacija Srbije ima krupan problem, vidljivo slabije igrače na poziciji graditelja ige.

Iskusna ekipa je zaigrala presing, slabost naših bekova došla je do izažaja i tim sa Iberijskog poluostrva je preokrenuo rezultat. Rutina je bila dovoljno da se sačuva pobeda.

Brz presing

Poučeni taktikom Španaca, Argentinci su zaigrali slično, veoma brzo. Naši bekovi nisu mogli izdržati tempo i "gaučosi" su eliminisali favorita na papiru.

I pre šampionata u Kini slutilo se da nam je pozicija pleja tanušna, pogotovo kada smo tokom priprema ostali bez Miloša Teodosića. Objektivno, ni on nije tipičan plej, više je bek pucač, ali je prekomandovan i, kao vanserijski košarkaš, snašao se i u novoj ulozi.

Ipak, više mu odgovaraju evropske lige, među američkim profijima nije se snašao.

Presahla škola

Zapravo, o slabijem prilivu graditelja igre iz čuvene "jugoslovenske košarkaške škole" govori se već duže vreme.

Hrvatska je odavno uočila da i njenu selekciju, i to četvrt veka, muči isti problem. Zapravo, samo je Slovenija sa braćm Zoranom i Goranom Dragićem imala sreće i doletela do evropske zlatne medalje.

Nije lako objasniti otkud među novijim generacijama toliki manjak organizatora igre. Još od vremena kada je selektor Aleksandar Đorđević prestao igrati, a pedeset i dve su mu, nismo lansirali pleja za sam svetski vrh.

Nekada smo uživali u igračkim lucidnostima Zorana Slavnića ili Srećka Jarića, divili se Borutu Basinu ili Josipu Đerđi, danas, pak, sve ekipe u Srbiji igraju tipsku košarku, sa previše šablona i školskih varijanti. Maštovitih organizatora igre sve je manje.

Oslonac na strance

Ne mali broj poklonika košarke smatra da je pogrešna orijentacija domaćih, naročito najboljih klubova na strane igrače.

Naši talenti, još premladi da bi bili oslonac tima, ne dobijaju dovoljno prilike za igru i razvoj.

Problem je izražen posebno među graditeljima igre, s obzirom da je klubovima lakše, brže i jeftinije kupiti solidne tamnopute igrače, nego upuštati se u dug i neizvestan proces stvaranja pleja u sopstvenom igračkom pogonu.

Nema trenera specijalista

Naši najbolji graditelji igre iz prethodnih generacija, pre svih Slavnić i Đorđević, imaju i pored izvesne neprihvaćenosti u pojedinom periodu sasvim solidne trenerske karijere.

Međutim, nijedan od njih nije nikada bio angažovan u posebnom radu sa mladim igračima na bekovskim pozicijama. Naši klubovi kao da nemaju sluha za specijalizaciju u trenerskom poslu.

A podsetićemo, upravo je Zoran Slavnić taj, svakako ne jedini, koji je, kao budući trener "Šibenke", uočio raskošan talenat Dražena Petrovića, posvetio mu posebnu trenersku pažnju i sa šesnaest godina lansirao ga u seniorski prvoligaški tim.

Pametnom dovoljno

Znatno pre zavšnice šampionata napustili smo Kinu, Španci i Argentincu su nas nadigrali na gotovo isti način.

Time su nas tradicionalni rivali i opomenuli da će srpska selekcija, ukoliko za slabu tačku ne nađe bolje rešenje, i na narednim takmičenjima sve ređe i sve teže osvajati medalje. Pametnom dovoljno.

  • Anonimus

    12.09.2019 13:51
    Možda je u tekstu malo prenaglašen kritički stav, ali činjenica je da nam nedostaju graditelji iugre svetskog nivoa, a igra celog tima nam je prilično spora.
  • Ljanmi

    12.09.2019 12:57
    Samo polako
    Polako, malo je ovaj tekst previse crn da tako kazem. Pa ljudi na prethodnih 4 takmicenja smo igrali 3 finala i jedno polufinale, o cemu pricamo? Pred ovo SP se podigla prevelika euforija, neka to bude za nauk. Imamo kvalitetne plejeve, pre svih tu mislim na Micica, znamo svi kakav je porodicni problem imao, jeste lose odigrao ali mu se nema sta zameriti, Efes je vodio do finala Evrolige sto nije mala stvar. Back up plej je Jovic, na koga je spletom okolnosti pao preveliki teret, a on nije igrac koji moze da iznese teret ekipe koja pretenduje na zlato. Teodosic to moze na primer jer zna kako se igra pod pritiskom. Imamo i malog Karapandzica koji ce biti odlican plej za koju godinu. Glavni razlog ovakvog rezultata su prevelika ocekivanja, prevelik pritisak sa kojim se nisu mogli nositi. Pogledajte sa kakvim ocekivanjima su dosli Spanci, Argentinci, Francuzi i gde su sada, a sa kakvim ocekivanjima smo dosli mi, Amerikanci, Grci, pa i Litvanci.
  • Bot

    12.09.2019 12:48
    Bot
    Mislim daje vučić naredio saletu da sve izgubimo dabi dobili izlaz na more kao zamena za kosovo a i papa iz rima se slaže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.