HTC-ova sijalica bi mogla da spasi živote

Kompanija HTC planira proizvodnju još "pametnijih" i korisnijih sijalica, koje bi mogle spašavati živote.
Nova sijalica koristi komponente iz HTC Vive VR headseta kako bi mogle da prate situaciju u svom okruženju. Ideja je da sijalica otkrije ukoliko osoba nezgodno padne npr. u kupatilu, a to će biti omogućeno zahvaljujući senzorima koje koristi i headset HTC Vive, odnosno tehlologiji koja prati pokrete korisnika VR headseta s tim da u ovom slučaju VR headset neće biti potreban.
 
Cilj je da sijalice pre svega pomognu u zaštiti starijih ljudi koji često padnu u kupatilu. Takođe, sijalice će moći da detektuju ukoliko osoba predugo sedi u prostoriji.
 
Uređaj koristi senzore za praćenje pokreta i određenih parametara. Ako osoba padne, sijalica će to prepoznati, ne samo da je pala, nego i da ne može da se pomeri s te pozicije. Nakon toga će moći da kontaktira nekoga za pomoć.
 
Pametna sijalica je još uvek u fazi patenta, ali ipak pokazuje na koji način HTC planira da koristi svoju Vive tehnologiju u drugim segmentima kako bi pomogao u promeni domova i učinio ih sigurnijim mestima u budućnosti.
 
Nakon potpisivanja ugovora s Googleom vrednog 1,1 milijardu dolara, tehnologiju bismo mogli videti i u drugim uređajima poput Nest kamera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.