Pametna četkica za zube detektuje zdravstvene probleme

Španski naučnici rade na razvoju pametne četkice za zube koja će biti u stanju da detektuje rane znakove određenih zdravstvenih problema i da spreči preuranjenu smrt od srčanih bolesti, pišu britanski mediji.
Pametna četkica za zube detektuje zdravstvene probleme
Foto: Pixabay
Naučnici su razvili pametnu četkicu za zube koja prikuplja podatke iz pljuvačke i precizno detektuje promene u organizmu koje upućuju na potencijalno zatajenje srca.
 
"Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnom pritisku i uz biološke uzorke iz pljuvačke biće moguće sprečiti razvoj opasnih bolesti te pacijentima pomoći da vode računa o svom zdravlju. Na ovom projektu sarađujem s jednom od vodećih tehnoloških kompanija. Zasad je tehnički i dizajnerski sprava završena, ali držimo je u tajnosti dok sve pojedinosti ne budu savršene", rekao je kardiolog Alvaro Marko del Kastiljo.
 
Španski lekar i njegove kolege veruju da će, ako njihov izum zaživi, korišćenje takve četkice postati rutinska metoda zahvaljujući kojoj će svakodnevno moći da se dobiju važne informacije o zdravstvenom stanju pojedinca.  
 
U Velikoj Britaniji godišnje od srčanog udara umre oko 200.000 ljudi, a od njegovih posledica 70.000.  
 
Znakovi da je reč o mogućem srčanom udaru su osećaj mučnine, hladan znoj i ošamućenost. Kod muškaraca je najčešći znak upozorenja bol u predelu grudnog koša, dok žene češće imaju simptome kratkog daha, mučnine i bol u vilici. Za vreme srčanog udara krvni ugrušak blokira protok krvi kroz koronarne arterije ili krvne sudove koje hrane krvlju srčani mišić, pri čemu se u pljuvački povećava nivo natrijuma. Merenje njegovog nivoa uz pomoć pametne četkice za zube omogućilo bi lekarima da na vreme dijagnostifikuju problem i pokušaju da spreče posledice, tvrde naučnici.  
 
Istovremeno sprovode testiranja koja bi pametnoj četkici omogućila praćenje krvnog pritiska i nivoa kiseonika u krvi.
 
Isti tim naučnika je Del Kastilju pomogao u izradi "pametne majice" koja prati vitalne znakove kod pacijenata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.