Apple uvodi 13 novih emotikona za osobe sa invaliditetom

Kompanija Apple predložila je nove emotikone kojima želi da na bolji način predstavi osobe sa invaliditetom.
Tako bi korisnici uređaja američkog tehno giganta uskoro mogli da imaju emotikone od protetičke noge do slušnog aparata.
 
U predlogu koji je upućen neprofitnoj organizaciji Unicode Consortium, koja postavlja globalni standard za emotikone, Apple zastupa 13 novih emotikona. 
 
Među novim Appleovim emotikonima mogu se naći uho sa slušnim aparatom, pas vodič za slepe osobe, osoba u invalidskim kolicima, protetičke ruke i noge, osoba sa štapom...
 
"Emoji trenutno pružaju širok opseg opcija, ali ne predstavljaju iskustva osoba s invaliditetom. Želeli smo da popunimo te praznine", saopštili su iz Applea.
 
Apple je rekao da je izabrao opcije koje su najobuhvatnije za ljude u četiri glavne kategorije, i to za slepe i slabovidne, gluve i nagluve osobe kao i osobe s fizičkim i motoričkim smetnjama. Iz američke kompanije dodali su kako neće stati na ovih 13 emotikona. 
 
Novi Appleovi emotikoni moći će da se koriste nakon što ih odobri Unicode Consortium. Ova organizacija saopštila je kako će 157 novih emotikona biti uvedeno ove godine, a sastojaće se od raznih životinja, superheroja, novih frizura i ekspresivnijih smajlija.
 
Apple je pri sastavljanju predloga za nove emojije sarađivao s američkom organizacijama za gluve National Association of the Deaf, organizacijom za slepe American Council of the Blind i organizacijom za cerebralnu paralizu Cerebral Palsy Foundation.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija