Naučnici otkrili kako su ptice pre stotinu miliona godina uticale na evoluciju biljaka

Tim kineskih paleontologa napravio je značajno otkriće identifikujući ostatke biljne hrane u sadržaju želuca 120 miliona godina stare fosilizovane ptice pronađene u severoistočnoj Kini.
Naučnici otkrili kako su ptice pre stotinu miliona godina uticale na evoluciju biljaka
Foto: Pixabay

Nalazi, nedavno objavljeni u časopisu Nejčer komjunikejšens (Nature Communications), pružaju direktne dokaze da je najranija ptica na našoj planeti po imenu Jeholornis jela lišće biljaka koje cvetaju i nose seme u plodovima.

Veruje se, piše Sinhua, da ptice igraju ključnu ulogu u poreklu angiosperme, najveće i najraznovrsnije grupe biljaka koja predstavlja približno 80 procenata svih poznatih živih zelenih biljaka u savremenom kopnenom ekosistemu Zemlje.
Žive ptice i te biljke koje nose seme pokazuju snažne interakcije tokom oprašivanja i širenja semena, ali su retki podaci o njihovoj ishrani iz najranije faze njihove evolucije.
 
Istraživači sa Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka (IVPP) pri Kineskoj akademiji nauka po prvi put su ekstrahovali fosilizovane čestice, uglavnom silicijum dioksid, iz digestivnog trakta u skoro kompletnom skeletu ptice.
 
Prema studiji, pododrasli primerak drevne ptice iskopan je u blizini grada Čaojang u zapadnoj provinciji Liaoning na severoistoku Kine.
 
Istraživači navode da čestice u vidu blokova najverovatnije potiču od listova magnolije.
 
"Nalazi su takođe otkrili kako su ptice počele da lete na grane drveća kako bi istražile novu ekološku nišu", rekao je Vu Jan, prvi autor rada i istraživač iz IVPP-a.
 
Donja vilica Jeholornisa dodatno je podržala oblik koji se deli sa drugim pticama koje se hrane biljkama, uključujući postojeću pticu biljoždera, hoatzin, navodi se u studiji.
"Naše otkriće proširuje znanje o ranim ekološkim vezama među pticama i angiospermima od konzumiranja voća ili semena i mogućeg širenja do korišćenja najzastupljenijih i najčešćih delova biljaka kao što je lišće u ishrani", rekao je Vu.

Teme

PTICE

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija