Preminuo Edgar Freze, osnivač grupe "Tangerine dream"

Jedan od najuticajnijih muzičara nemačke rok scene, Edgar Freze iz sastava "Tangerine dream", umro je u 70. godini, objavila je grupa na Fejsbuku.

Jedan od najuticajnijih muzičara nemačke rok scene, Edgar Freze iz sastava "Tangerine dream", umro je u 70. godini, objavila je grupa na Fejsbuku.

Freze je preminuo iznenada u Beču od plućne embolije.

Vajar po vokaciji i multi-instrumentalista, Freze je 1967. godine u Berlinu osnovao grupu "Tangerine dream", koja je, iako zamišljena kao rok sastav, već od prvog albuma "Electronic meditation" (1970) naginjala ka improvizaciji i elektronskoj muzici.

Prepoznatljiva po ambijentalnom, futurističkom zvuku, grupa je uticala na generacije elektronskih umetnika.

"Tangerine dream" je radio muziku za brojne filmove kao što su "Legenda" (1985) i "Rizični posao" (1983) u kojima je Tom Kruz imao svoje prve veće uolge.

  • 25.01.2015 00:32
    Veliki inovatori u muzici. Slava mu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet