Nova grčka vlast otkazuje sporazume s međunarodnim poveriocima

Pobednik prevremenih poslaničkih izbora održanih u nedelju u Grčkoj, vođa levičarske stranke Siriza, Aleksis Cipras najavio je otkazivanje sporazuma Grčke s međunarodnim poveriocima i obećao narodu tešku borbu u interesu Grčke.
Pobednik prevremenih poslaničkih izbora održanih u nedelju u Grčkoj, vođa levičarske stranke Siriza, Aleksis Cipras najavio je otkazivanje sporazuma Grčke s međunarodnim poveriocima i obećao narodu tešku borbu u interesu Grčke.

"Grčki narod je dao jasan, jak i neosporan nalog: Grčka okreće list, Grčka za sobom ostavlja katastrofalnu štednju, strah i samovlašće, ostavlja zasobom petogodišnje poniženje", rekao je Cipras i najavio da njegova zemlja "s nadom i dostojanstvom ide ka Evropi koja se menja".

Cipras je rekao da je "danas slavlje, a od sutra počinjemo težak rad... nesumnjivo se završava začarani krug štednje". "Otkazuje se sporazum o štednji i uništenju, 'trojka' (međunarodnih poverilaca) postaje prošlost, narod nam je dao nalog za nacionalni preporod i obnavljanje društvene kohezije", rekao je Cipras. Najavio je "formiranje vlade svih Grkinja i svih Grka, na čvrstim i pravednim osnovama pravde i napretka".

Budući premijer je zahvalio "hiljadama iz svih krajeva Evrope" za "talas solidarnosti grčkom narodu, bez presedana". "Naša pobeda je i pobeda svih naroda Evrope koji se bore protiv štednje" što će činiti i njegova vlada "spremna da sarađuje i prvi put pregovara s partnerima o pravednom, obostrano korisnom i održivom rešenju" za problem javnog duga, rekao je Cipras uz najavu svojih predloga i plana reformi.

  • drug

    30.01.2015 07:49
    to, drugovi!
    Zivot je jedan, znaju to Grci. Nece da zive u strahu i ropstvu, vec dostojno coveka. Bravo!!!Vratili su mi nadu i osmeh na lice.
  • srce kuca, tu je

    29.01.2015 10:48
    Na levoj strani
    Ponose se svojim partizanima i pobedom nad fasizmom. Tako treba. I mi imamo slavnu proslost, koju sada pokusavaju da sakriju. Nece moci. Malo kasnimo, ali stacemo opet uz slobodarske Grke, zivi bili pa videli.
  • levicar

    29.01.2015 10:43
    pobeda!
    Bravo za pobedu! Vratili su Grci dug, ali ne i kamate pohlepnih bankara. Zelenasima odgovara kriza, jer postaju sve bogatiji. Vidite da se bude i Spanci i Italijani, a gde smo mi? Sa ovim ''naporednim'' odosmo u srednji vek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet