SAD ukinule sankcije Belarusnjeftu

SAD su danas ukinule sankcije beloruskom energetskom udruženju Belarusnjeft, koje su uvedene 2011. godine, kada se ona uključila u iranski naftni sektor.
SAD su danas ukinule sankcije beloruskom energetskom udruženju Belarusnjeft, koje su uvedene 2011. godine, kada se ona uključila u iranski naftni sektor.

Sankcije su ukinute zbog poboljšanja odnosa između zapada i beloruskog lidera Aleksanddra Lukašenka, koji je svojevremeno bio označen kao "poslednji evropski diktator".

Lukašenko je dobio priznanje, što je ugostio međunarodne pregovarače s ciljem da se reši konflikt u Ukrajini.

Kako je navela američka vlada, državni sekretar je odlučio da ukine sankcije Udruženju Belarusnjeft, uz obrazloženje da se više ne bave aktivnostima koje podležu sankcionisanju.

Stejt department je uveo sankcije Belarusnjeftu, kada je 2007. godine, sa kompanijom NaftIran Itertrade sklopio ugovor, vredan 500 miliona dolara za razvoj naftnog polja Jofeir. Kako se navodi, to je zahtevalo sankcije, na osnovu zakona koji traži da svaka firma koja uloži u Iran više od 20 miliona dolara bude kažnjena.

Sankcije su zastarele, jer Belarusnjeft prima pomoć od američke Eksport-import banke, posle dobijanja izvozne licence američke vlade i dobijanja kreditne podrške privatne američke banke u visini iznad 10 miliona dolara, na rok od 12 meseci.

  • 10.03.2015 22:14
    Uzmi im Aleksandre sve što daju, i drži ih u zabludi da si protiv Vladimira ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet