Grčka će tražiti ratnu odštetu od Nemačke

Levičarska grčka vlada tvrdi da Nemačka nije u punom iznosu obeštetila Grčku za brutalnu okupaciju u Drugom svetskom ratu, i to pitanje je povezala sa svojim aktuelnim dugom prema stranim poveriocima.
Levičarska grčka vlada tvrdi da Nemačka nije u punom iznosu obeštetila Grčku za brutalnu okupaciju u Drugom svetskom ratu, i to pitanje je povezala sa svojim aktuelnim dugom prema stranim poveriocima.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas da ugovor o reparaciji s Nemačkom iz 1960. godine nije pokrio glavne zahteve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikada ga nisu vratili.

Nemačka je nekoliko puta saopštila da Grčkoj neće dati nikakvo dodatno obeštećenje, navodeći da je to pitanje rešeno postojećim sporazumima.

Cipras je u parlamentu rekao da će Grčka poštovati svoje obaveze prema kreditorima, uključujući i Nemačku, ali da neće "odustati od svojih neopozivih zahteva za reparacijama iz Drugog svetskog rata".

  • nešto

    11.03.2015 14:03
    se mislim
    Trebali bi i mi, kad bi imali državu!

    Ionako i sami kažu da sporazum TITO - Brant ne važi!?!?!?

    Hajde onda da tražimo svoje, ako ima ljudi na čelu ove "države"!
  • komsha

    11.03.2015 11:41
    istina!!
    nemci su sve zivo pokrali u drugom svetskom ratu. problem je sto su posle rata rusi i ameri skoro zaratili kada su krenuli od nemaca da kradu sto su ovi pokrali... dosta istorijskih spomenika i umetnina su ovi razgrabili, za sta se ni ne zna, ili ne sme da se zna...
    a nemci ni sada nisu sveci u evropskoj uniji sa evrom...


  • ab

    11.03.2015 07:01
    rad
    A da vi grci malo pocnete i da radite a ne samoda kukate za parama koje ste spizdili na stabadrd koji ne zasluzujete?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet