Deca spašena iz logora ne znaju kako se zovu

Oko 80 dece koja su spašena iz logora Boko Harama ne mogu da se sete svog imena niti porekla, kaže humanitarni radnik Kristoferu Fomanjohu koji ih je posetio.
Oko 80 dece koja su spašena iz logora Boko Harama ne mogu da se sete svog imena niti porekla, kaže humanitarni radnik Kristoferu Fomanjohu koji ih je posetio.

Deca, starosti između pet i 18 godina, ne govore engleski, francuski, niti ijedan lokalni jezik, rekao je Fomanjoh, direktor američkog Nacionalnog demokratskog instituta. Deca su pronađena u novembru u logoru u severnom Kamerunu, nakon operacije kamerunskih bezbednosnih snaga u kojoj su upali u mesto za koje su mislili da je škola Kurana.

Fomanjoh je dopisniku BBC-ja iz glavnom kamerunskog grada Jaundea rekao da je posetio sirotište u kojem se pronađena deca oporavljaju. On je naveo da su deca toliko dugo provela sa kidnaperima, da su indoktrinirana džihadističkom ideologijom, i da su izgubila pojam o tome gde se nalaze.

"Izgubili su kontakt sa svojim roditeljima. Izgubili su kontakt sa ljudima iz njihovih sela, nisu u stanju da govore, da pomognu da se uđe u trag njihovom poreklu, ne mogu čak ni da kažu kako se zovu", rekao je Fomanjoh.

Nigerijska ekstremistička organizacija Boko Haram proširila je svoje operacije i na Kamerun. Ekstremisti se bore za uspostavljanje islamskog kalifata na severoistoku Nigerije. Oni kontrolišu nekoliko sela i gradova u toj oblasti, a nedavno su se zavetovali na odanost Islamskoj državi koja je osvojila velike delove teritorije u Siriji i Iraku. U međuvremenu, u današnjem napadu u Majduguriju na severu Nigerije, za koji se sumnjiči Boko Haram, ubijeno je najmanje šest ljudi.

Napad je izvela bombašica samoubica srednjih godina.

Boko Haram je osnovan 2002, i prvobitno se protivio zapadnom stilu obrazovanja. Na lokalnom hausa jeziku njegovo ime znači "Zapadno obrazovanje je zabranjeno". Ta ekstremistička grupa je vojne operacije započela 2009 i do sada je ubila više od 10.000 ljudi, pretežno na severoistoku Nigerije, ali je napala i policiju i sedište UN u glavnom gradu Abudži. Otela je stotine ljudi, među njima i najmanje 200 srednjoškolskih učenica, od kojih većina još nije nađena.

Svoje operacije je proširila i na susedne zemlje, poput Čada, Kameruna i Nigera, koji su pokrenuli zajedničku kopnenu i vazdušnu operaciju protiv nje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet