Mrak progutao Siriju

Posmatrajući građanski rat u Siriji kroz noćne satelitske snimke, istraživač Si Li je tokom četiri godine gledao kako se širi mrak po severu i istoku te zemlje, sve dok 83 odsto površine Sirije nije ostalo bez svetla.

Posmatrajući građanski rat u Siriji kroz noćne satelitske snimke, istraživač Si Li je tokom četiri godine gledao kako se širi mrak po severu i istoku te zemlje, sve dok 83 odsto površine Sirije nije ostalo bez svetla.

Sirija - februar 2015.

Svetsko udruženje humanitarnih organizacija i grupa za ljudska prava objavilo je Lijevu analizu, zahtevajući sveobuhvatne napore da se milionima Sirijaca obezbedi pomoć. "Satelitiski podaci nikad ne lažu. Noćne fotografije su neverovatne. Sirijskom narodu je potrebna pomoć", izjavio je Li, gostujući predavač na Univerzitetu Merilend.

On je od početka rata marta 2011. merio osvetljenje noću širom Sirije i pravio fotografije koje prikazuju prosečno mesečno noćno svetlo da bi pravio poređenje tokom rata. U Alepu, nekada najvećem sirijskom gradu, danas ima 97 odsto manje svetla nego pre četiri godine. Fotografije pokazuju i da je glavni grad Damask koji je pod kontrolom vladinih snaga, 35 odsto mračniji. Neki delovi Damaska su u mraku skoro tri godine. Nova prestonica Islamske države Raka je u gotovo potpunom mraku - 96 odsto.

Sirija - mart 2011.

Nestanak struje, uništena infrastruktura i raseljavanje stanovništva glavni su razlozi mračnih slika Sirije. Od početka sukoba je pobeglo 3,8 miliona ljudi, a 220.000 je poginulo.

Li je kroz satelitske snimke noću posmatrao i druge sukobe koji su imali slične posledice. Tokom rata u Ruandi pre dve decenije, kada je ubijeno 800.000 ljudi, ugašeno je oko 80 odsto svetla. "Jedina razlika je to što je noćno svetlo tokom genocida u Ruandi ugašeno u tom procentu za svega nekoliko meseci", rekao je Li.

  • Santinel

    12.03.2015 18:01
    mrak
    Bi svetlost,mrak uskoro preti Srbiji kao i Siriji jedno buduce dogadjanje i razvoj istog vodi Srbiju direktno u mrak i u ono sto kazu ...tocak istorije se okrece....odnosno izgradnjom Beograda na vodi i dolaskom emirata u Srbiju polako se uvodimo u tocak istorije,islam se vraca na Balkan,nije mi jasno da se pregovara sa zemljama u kojim je hriscanstvo odnosno pravoslavlje zabranjeno zakonom ...moramo da shvatimo da smo u problemu i da nas je neko prodao i eto nama mraka ...opet zbog licnih interesa.
  • 12.03.2015 15:02
    tamni vilajet
    Čuvajmo svoju zemlju da ne postane tako nešto daleko bilo. pupupu
  • jova

    12.03.2015 14:45
    Ovakva je i Srbija nocu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet