Kineski policajci izvlače priznanja mučenjem

Zloupotrebe policije za dobijanje priznanja od osumnjičenih, koje uključuju i mučenja, predstavljaju ozbiljan problem u Kini, uprkos reformama pravnog sistema.
Zloupotrebe policije za dobijanje priznanja od osumnjičenih, koje uključuju i mučenja, predstavljaju ozbiljan problem u Kini, uprkos reformama pravnog sistema.

To se navodi u izveštaju Organizacije za zaštitu ljudskih prava uz dodatak da je policija pronašla način da zaobiđe pravila, u pravnom sistemu koji se i dalje u velikoj meri oslanja na priznanje za donošenje presude, gotovo u svakom slučaju, delom zbog neadekvatnih napora da se zločini pravilno istraže.

Predsednik Ksi Jinping je kao prioritet postavio smanjenje broja pogrešnih presuda i reformu pravnog sistema, što treba da vrati poverenje javnosti u vladajuću Komunističku partiju, ali je odbio da razmotri popuštanje partijske kontrole nad pravosuđem. Jedan o rezultata pravosudne reforme do sada je bilo i posthumno oslobađanje u decembru, tinejdžera iz unutrašnje Mongolije, koji je pogubljen pre 18 godina za silovanje i ubistvo. Policajac koji je nadgledao originalni predmet, optužen je da je koristio mučenje da bi dobio priznanje.

Merama koje su donete od 2009. do 2012. godine, pre nego što je Ksi postao predsednik, predviđeno je da se ispitivanja snimaju i zabranjeno je korišćenje dokaza koji su iznuđeni mučenjem, ali to nije dovoljno, konstatuje se u izveštaju. Neki policajci zaobilaze pravila, tako što zatvorenike muče van službenih prostorija, koristeći metode koje ne ostavljaju vidljive povrede, a priznaje se snima kasnije.

Istovremeno, zatvorenici nemaju pravo na advokata tokom ispitivanja, a sudije često ignorišu jasne dokaze o zlostavljanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet