Trst: Lažni pop blagosiljao putnike za 20 evra

Jedan lažni sveštenik "opraštao je grehe" katoličkim vernicima i blagosiljao je svakoga ko je bio voljan da mu za uzvrat da 20 evra, nakon čega je priveden u policiju u Trstu.
Jedan lažni sveštenik "opraštao je grehe" katoličkim vernicima i blagosiljao je svakoga ko je bio voljan da mu za uzvrat da 20 evra, nakon čega je priveden u policiju u Trstu.

Muškarac (32), čije ime agencije nisu navele, ali se ukazuje da je poreklom iz Livna u BiH, bio je obučen kao sveštenik, služio je mise, ispovedao, te prodavao i blagoslove za određenu svotu. Policija je lažnog popa zatekla kako blagosilja putnike na železničkoj stanici, a mnogi prolaznici zaustavljali su se kako bi proveli nekoliko trenutaka u molitvi.

Lažnom svešteniku uverljivost i dostojanstvo davala je sveštenička odeća sa istaknutim krstom na grudima. Ali, kad su ga policajci proverili, ispostavilo se da nema potrebne crkvene dokumente, već samo volju i odlučnost da vernicima uzme novac. Da je u pitanju lažni sveštenik posumnjali su i radnici sa Železnice, koji su primetili povećano okupljanje vernika u kapelici na stanici. Baš kada su policajci došli, "fratar" je blagoslovio jednog vernika.

Iako je tužilaštvo tražilo šest meseci zatvora i 300 evra kazne, sud ga je osudio na samo tri meseca zatvora i to zbog lažnog predstavljanja. Nije dokazana prevara na štetu vernika, jer ga niko od prevarenih nije formalno prijavio policiji.

Prošle godine lažni sveštenik "operisao" je na hrvatskom primorju. Slično je bilo i 2009. godine kada je jedan pop-samozvanac blagosiljao za pare i na korzu u Rijeci, ali je pobegao nakon što se upozorenjem oglasila Riječka nadbiskupija.

  • 15.05.2015 13:20
    pravi ili lažni .....
    kvalitet usluge je isti. s tim što ovlašćeni naplaćuje više.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.