Aktivisti lomili bilborde sa porukom migrantima

Mađarska policija saopštila je da je privela šest aktivista zbog sumnje da su lomili bilborde kojima se promoviše vladina antimigraciona kampanja.
Mađarska policija saopštila je da je privela šest aktivista zbog sumnje da su lomili bilborde kojima se promoviše vladina antimigraciona kampanja.

Policija je navela da je petoro aktivista, koji su priznali prekršaj, pušteni kući.

Aktivisti su iz opozicione partije "Zajedno" i zbog ovoga bi mogli da budu novčano kažnjeni, prenela je agencija AP. Vlada premijera Viktora Orbana je postavila bilborde sa porukama kao što je: "Ako dođete u Mađarsku, ne možete da otimate poslove Mađara".

Bilbordi su na mađarskom jeziku, tako da ih teško mogu razumeti migranti ili azilanti, navodi AP.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava nedavno je saopštio da je "zapanjen" upitnikom mađarske vlade u kome se migracija povezuje sa terorizmom i izrazio bojazni da bi takav upitnik mogao da ojača antiimigraciono raspoloženje u toj zemlji.

Neka pitanja u "državnom upitniku", poslata mađarskim biračima, "aktivno promovišu netrpeljivost prema migrantima i podstiču rizik od širenja ksenofobije unutar zemlje", saopštila je kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava.

Orban želi da Evropska unija da pojedinačnim državama više ovlašćenja da urede svoju imigracionu politiku i poručuje da Mađarska ne želi ekonomske migrante.
  • 08.06.2015 09:59
    @Aktivista
    Ne menjaj teze. To na bilbordima je čist fašizam. A pošto to radi država, jasno je da se sa njima ne može ganjati na legalan način.
  • Aktivni aktivista

    08.06.2015 04:09
    Aktivizam
    Zanimljiiv aktivizam to lomljenje bilborda.
    Jel' može onda i Ivan Bogdanov da bude aktivista. Mislim, on se na više fudbalskih utakmica vrlo aktivno angažovao kao navijač.
    Takvi aktivisti imaju lepše ime: huligani i razbojnici. Međutim, ako ih podržava Zapad, onda su pravi aktivisti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.