Klimatske promene veoma brinu 80 odsto ljudi

Skoro 80 odsto stanovnika planete je veoma zabrinuto zbog klimatskih promena, pokazala je anketa sprovedena istovremeno u 75 zemalja sveta.
Skoro 80 odsto stanovnika planete je veoma zabrinuto zbog klimatskih promena, pokazala je anketa sprovedena istovremeno u 75 zemalja sveta.

Njih 78,8 odsto je "veoma zabrinuto", 18,96 odsto je "prilično zabrinuto" a 1,65 odsto nije uopšte zabrinuto, pokazuju rezultati ove "najveće ankete o klimi", navode Ujedinjene nacije, koorganizator ovog projekta koji želi da se čuje glas građana u međunarodnim pregovorima koji su u toku.

U subotu se desetak hiljada ljudi iz 75 zemalja, izabranih iz različitih, okupilo u manjim grupama pod vođstvom moderatora kako bi ceo dan razgovarali i odgovorili na tridesetak pitanja u vezi s pregovorima. Održano je ukupno 96 rasprava od Fidžija do Arizone. Tako je više od 71 odsto ocenilo da se pregovorima o klimi koji se u okviru UN-a vode od 1992, "nije postiglo dovoljno" u rešavanju problema.

Njih 63,5 odsto smatra da "svet mora da odluči da će da iskoristi sva sredstva" kako bi ograničio zagrevanje planete za 2 stepena Celzijusa, granice iznad koje posledice mogu biti pogubne. Ipak, 26 odsto ih smatra da se moraju preduzeti "ambiciozni koraci", ali ne nužno po svaku cenu. Dogovor mora biti pravno obvezujući, misli 68 odsto ispitanika. S druge strane, 16,9 odsto misli da takav mora biti samo za razvijene zemlje i privredom u usponu koje ispuštaju velike količine CO2.

Više od polovine ispitanih, njih 59,4 odsto ocenjuje da se napori moraju činiti na međunarodnom nivou, a onda na državnom (17 odsto) i na lokalnom (21,4 odsto). Ipak, 80 odsto misli da njihova zemlja mora da radi na smanjenju emisije gasova čak i ako se drugi ne trude isto toliko.

Temeljnija analiza ankete iće objavljena za mesec dana i to po područjima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.