Cvetićanin: Za bolje odnose Hrvatske i Srbije preostaje Severina

Franjo Tuđman se vratio u Hrvatsku kao predmet najšireg obožavanja - politici kao njen novi duh, naciji kao novi idol, smatra bivši ambasador Srbije u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin.

Franjo Tuđman se vratio u Hrvatsku kao predmet najšireg obožavanja - politici kao njen novi duh, naciji kao novi idol, smatra bivši ambasador Srbije u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin.

"Ovaj Tuđmanov povratak - zašto da ne kažem: trijumfalni povratak - kraj je jednog procesa koji traje od kako je Mesić okončao mandat, a Sanader uklonjen sa scene. Već je Sanaderova agonija doduše nagoveštavala ovakav razvoj događaja, jer se i on ovoga imena setio kao ruke spasa, ali kasno", navodi Cvetićanin u autorskom tekstu za "Danas" povodom obeležavanja 20. godišnjice "Oluje" u Srbiji i Hrvatskoj. Prema njegovim rečima "na Ivi Sanaderu je već stajao neizbrisivi žig detuđmanizacije koju je hrabro bio otvorio i imao je to da plati".

"Od tada, HDZ uporno i sistematično radi na tome da se Tuđman i njegovo nasleđe ponovo ugrade u nacionalni sistem vrednosti iz kojeg su bili potisnuti; štaviše, da postanu njegov mejnstrim. Taj dan je došao. U koloni zaslužnih stoje Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko i, na kraju, ali ne i najmanje važno, Kolinda Grabar Kitarović. Ona ga, ako ste spremni da poverujete, obožava sa nekom pionirskom strašću", dodaje Cvetićanin. On još podseća da nije to bilo tako davno kad se većinska Hrvatska Tuđmana prosto-naprosto stidela.

"Uzalud je predsednica države - idući korak napred u odnosu na sebe samu - dvaput tokom manifestacija u Zagrebu i Kninu kazala kako jednako žali i srpske i hrvatske žrtve u Oluji, "Ubij Srbina", a ne njena izjava bilo je ipak slogan dana. Zato, dobronamernom posmatraču iz daljine Hrvatska odavno nije izgledala tako žalosno kao u tom času svog velikog slavlja. Oživljeni Tuđman dao je paklenoj krilatici vetar u leđa, ona je tako autorizovana postala stvar od koje se malo ko ograđuje. Samo da znate: đavo je odneo šalu", piše, između ostalog, Cvetićanin.

On je, takođe, zamerio i srpskim vlastima što su tokom obeležavanja godišnjice "Oluje" ostale nedorečene oko srpske krivice. Iako je Beograd, kako dodaje, osudio i zločine sa srpske strane, daleko bi uverljivije bilo da su pomenuta i neka imena, "Slobodana Miloševića na primer, te hrvatske žrtve i hrvatske prognanike koji su bili delo jednog primitivnog režima u Kninu".

"Opet su na početku, Hrvatska i Srbija, Srbi i Hrvati, posle ove Oluje udaljeniji možda od starta nego ikad ranije. I šta nam onda ostaje? Izgleda, Severina. Uvek na nove, velike ljubavi spremna Severina. Ona je na dan Knina, naime, meditirala pored Gospe u Međugorju, sa svojim novim dečkom, Srbinom iz Beograda. Ko zna, možda će otud početi neka naša nova istorija", zaključuje bivši ambasador Srbije u Hrvatskoj.

Kompletan tekst možete pročitati OVDE.

  • 08.08.2015 12:41
    Bravo Seve ni Srbi ni Hravati nemaju drugi život osim ovog koji žive.
  • 08.08.2015 12:39
    Životna Seve
    Kosor, Karamarko, Grabar i politička klika ipak nisu većinska Hrvatska. Vesna Pusić naprimer ima odmerene i umirujuće izjave.
    Kada prođu toliko im važni izbori, spustiće loptu, nadam se prihvatiti realnost, istoriju ostaviti istoričarima i starati uslove da dva naroda nastave život u toleranciji.
    Računam daće i EU dati svoj doprinos ili učiniti pritisak da do tolerancije dođe.
    I mi i oni imamo puno ekonomskih problema koje treba rešavati kako naši i njihovi ne bi bežali iz svojih domovina u inostranstvo i to bi mogao biti zajednički cilj.
    Sviđa mi se Seve, dobra, lepa i zgodna ne haje za politička trućana jer živi život danas, a život danas je jedino rešenje, jer životnema reprizu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.