Protesti protiv vlasti širom Brazila

Nekoliko hiljada Brazilaca okupilo se u nekoliko gradova zemlje zahtevajući izbore, ili opoziv brazilske predsednice Dilme Rusef.
Nekoliko hiljada Brazilaca okupilo se u nekoliko gradova zemlje zahtevajući izbore, ili opoziv brazilske predsednice Dilme Rusef.

Njena vlada je postala veoma nepopularna posle afere o korupciji. Organizatori skupova, predstavnici nevladinih organizacija i dela opozicije i demonstranti nosili su brazilske zastave tokom šetnje po glavnim ulicama brazilskih gradova.

Skupovi su održani u Braziliji, Riju de Žaneiru, Belo Horizonte i Belemu. Prema anketi sprovedenoj u aprilu, gotovo dve trećine Brazilaca smatra da bi trebalo da se pokrene procedura opoziva Dilme Rusef čija je popularnost znatno opala posle otkrivanja korupcijske afere naftne kompanije Petrobras.

Opozicija nije za proceduru opoziva već ohrabruje građane da organizuju protest. Nekoliko predstavnika vladajuće Laburističke stranke sumnjiči se za prikrivanje više od 1,2 miliona dolara mita koji je Petrobras dao stranci od 2008. do 2010. godine.

Ta afera izazvala je krizu u Brazilu gde su ranije ove godine organizovani masovni protesti protiv Dilme Rusef, iako se ona ne nalazi na spisku osumnjičenih.
  • G

    16.08.2015 19:13
    Nekoliko hiljada Brazilaca se okupilo u državi sa 200 miliona stanovnika?
  • 16.08.2015 18:07
    izvoz demokratije
    već viđeni izvoz demokratije, samo fale pesice Srđe Popovića

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet