Dobrint: Izbeglice ne mogu da biraju zemlju

Nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint danas je oštro kritikovao "potpuni neuspeh" Evropske unije u zaštiti svojih spoljnih granica i pozvao na primenu mera za zaustavljanje rekordnog priliva izbeglica sa Bliskog Istoka.
Nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint danas je oštro kritikovao "potpuni neuspeh" Evropske unije u zaštiti svojih spoljnih granica i pozvao na primenu mera za zaustavljanje rekordnog priliva izbeglica sa Bliskog Istoka.

"Neophodne su hitne efikasne mere za zaustavljanje priliva. To uključuje pomoć zemljama iz kojih izbeglice beže, kao i efikasnu kontrolu naših sopstvenih granica, koje sada više ne funkcionišu, imajući u vidu potpuni neuspeh EU u zaštiti svojih spoljnih granica", istakao je Dobrint.

Dobrint, član konzervativne stranke CSU na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel, takođe je upozorio da je Nemačka "došla do samih granica svojih kapaciteta". Samo tokom jučerašnjeg dana je u Minhen, prestonicu pokrajine Bavarske na jugu zemlje u koju izbeglice prvo stižu, stiglo 12.200 izbeglica.

Dok Nemačka posrće pod teretom rekordnog priliva izbeglica, kojih će ove godine u tu zemlju, kako se očekuje, stići čak 800.000, izbeglička politika nemačke vlade dobija sve više kritika, čak i unutar vladajuće CSU. Pre samo nekoliko dana je zamenik predsednika te stranke Hans-Peter Fridrih nazvao odluku kancelarke "političkom greškom bez presedana koja će imati katastrofalne posledice".

Izbeglice ne mogu da biraju zemlju

Izbeglice neće moći da biraju u kojoj će zemlji Evropske unije živeti, prema odredbama sistema kvota za raspodelu izbeglica među članicama EU, izjavio je danas nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

Nemačka, najželjenija destinacija izbeglica i zemlja koja je primila najviše ljudi od svih članica Unije, želi da čitav blok prihvati sistem kvota, ali se tome oštro protive neke zemlje. De Mezijer je u intervjuu listu "Tages špigl" rekao da, ako izbeglice dobiju zaštitu u Evropi, moraju da prihvate da će ih rasporediti u različite države starog kontinenta.

"Izbeglice ne mogu da imaju slobodan izbor. Toga nema nigde na svetu", istakao je nemački ministar.

  • The Lalosh

    13.09.2015 15:59
    Da vidimo...
    ... kako ćete ih sprečiti da biraju? Već su odabrali da pretrče kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju i Mađarsku. Mislite da će ostati u recimo Portugaliji ako su naumili u Švedsku?
  • Leo

    13.09.2015 14:03
    Predlog.
    Ma trebao predložiti, da na svakom skupu podrške migrantima, svaka osoba odnese kući po jednu porodicu izbeglicu. Tako bi oslobodili državu od tereta i kaosa, a humanim ljudima u Nemačkoj bi omogućili da pokažu ljubav i humanost prema izbeglicama. Ja mislim da poštenije ni ne može.
  • 13.09.2015 13:58
    U novom svetskom poretku je kritika zabranjena.
    Sad će ga optužiti da je nacista, rasista i mrzi izbeglice. Jer ne sme niko da se žali, kritikuje ili da iznese istinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet