Saudijska Arabija bi mogla da bankrotira za pet godina

Prema poslednjem Izveštaju o stanju svetske i regionalnih ekonomija, koji sastavlja Međunarodni monetarni fond, Saudijska Arabija bi najkasnije 2020. godine mogla da proglasi bankrot.

Prema poslednjem Izveštaju o stanju svetske i regionalnih ekonomija, koji sastavlja Međunarodni monetarni fond, Saudijska Arabija bi najkasnije 2020. godine mogla da proglasi bankrot.

U Izveštaju se navodi da 15.000 članova saudijske kraljevske porodice kupuje podršku građana, što zahteva cenu barela sirove nafte u iznosu od 103 dolara, kako bi se samo popunile rupe u budžetu koje nastaju na taj način, piše Gardijan. Drugim rečima, velika većina od 30 miliona stanovnika najbogatije svetske kraljevine svoj životni standard zahvaljuje izdašnosti kraljevske porodice.

Od 5,5 miliona stanovnika koji su zaposleni, tri miliona rade u državnoj službi. Mali privatni sektor uglavnom zapošljava strance.

MMF u svom izveštaju ističe kako je Kralj Salman narodu podelio 32 milijarde dolara kako bi proslavio vlastitu inauguraciju. Predviđa se da će rezultat kraljevog postupka dovesti do toga da će država 2016. godine imati negativan balans od čak 19,4 odsto.

Navedeno je i da će finansijskom krahu kraljevine doprineti i vojni izdaci. Saudijska Arabija je u 2015. godini pretekla Rusiju kada je u pitanju vojni budžet. Sa 80,8 milijardi dolara vojnog budžeta, ispred Saudijske Arabije se samo nalaze SAD i Kina. Stručnjaci pretpostavljaju da su ti izdaci još veći s obzirom da je MMF-ov izveštaj nastao pre početka saudijske intervencije u Siriji.

  • 23.10.2015 15:42
    Razlika
    "Kralj Salman narodu podelio 32 milijarde dolara",
    a ovde narod plja;kaju i "kralj" i vlast!
  • NS

    23.10.2015 13:31
    Jadnici
    Ako mi nismo bankrotirali, teško da će iko a pogotovo ta sirotinja od Saudijske Arabije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet