Severna Koreja ponovo lansirala raketu, osude Japana

Severna Koreja lansirala je balističku raketu, koja je nakon leta od oko 700 kilometara pala u Japansko more.
Severna Koreja ponovo lansirala raketu, osude Japana
Foto: Pixabay
- Severna Koreja je lansirala balističku raketu u 5.27 časova - izjavili su južnokorejski vojni zvaničnici.
 
Generalni sekretar japanske vlade Jošihide Suga izjavio je da je najnoviji test kršenje rezolucija UN i zajedno sa premijerom Šinzom Abeom osudio taj potez.
 
Suga je rekao da je Severna Koreja lansirala balističku raketu koja je letela oko 30 minuta pre nego što je pala u Japansko more. On je dodao da je raketa pala izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ).
 
Vojska Južne Koreje je navela da je raketa letela oko 700 kilometara.
 
Lansiranje je izvedeno u regionu Kusong, lociranom severozapadno od Pjongjanga, u oblasti gde je Severna Koreja ranije testirala raketu srednjeg dometa koju, kako se veruje, razvija.
 
Ovo je prvi severnokorejski test balističke rakete otkad je Južna Koreja izabrala Mun Džae-ina za predsednika. Ovom lansiranju prethodila su dva neuspela pokušaja prošlog meseca.
 
Predsednik SAD Donald Tramp je u intervjuu za Rojters krajem aprila upozorio da je moguć "veoma, veoma ozbiljan konflikt" sa Severnom Korejom, ali da bi on više voleo diplomatski ishod spora oko raketnog i nuklearnog programa Pjongjanga.
 
Lansiranje se dogodilo u trenutku porasta tenzija u regionu i grupisanju američkih vojnih snaga usled severnokorejske nuklearne i balističke pretnje. U pokušaju da odvrate Pjongjang od daljih nuklearnih i raketnih proba, SAD su poslale grupu američkih ratnih brodova, koju predvodi nosač aviona.
 
Podsećamo da je Vašington prošlog meseca pozicionirao THAAD protivraketni sistem na poluostrvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet