Predlog da policija kontroliše da li su vozači kuckali SMS pre udesa

Poslanici u američkoj saveznoj državi Njujork razmatraju donošenje zakona o upotrebi aparata kojim bi proveravali da li vozači tokom upravljanja vozilima šalju i primaju telefonske poruke.
Predlog da policija kontroliše da li su vozači kuckali SMS pre udesa
Foto: Pixabay

To bi bio, kažu poslanici, nov vid borbe protiv korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje.

Zakon bi omogućio policiji da koristi takozvani "tekstometar", spravu nalik na alkometar, samo sada za sms, i da pomoću nje utvrdi da li je vozač koristio ili dodirivao mobilni telefon neposredno pre izazivanja saobraćajne nesreće. Donošenje sličnog zakona razmatra se i u Nju Džersiju, Tenesiju i Čikagu.

Stručnjaci za ustavna pitanja i aktivisti za zaštitu privatnosti upozorili su da policija mora da ima saglasnost vozača da pristupi podacima u njihovim mobilnim telefonima. Oni su takođe izrazili zabrinutost da bi takav uređaj mogao da pristupi svim ličnim podacima koje ljudi čuvaju u svojim mobilnim telefonima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet