Rusija produžila zabranu uvoza hrane iz zemalja Zapada

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas do kraja 2018. produžio zabranu uvoza hrane iz zapadnih zemalja, kao odgovor na sankcije SAD i EU protiv Moskve zbog aneksije Krima i rata u Ukrajini.
Rusija produžila zabranu uvoza hrane iz zemalja Zapada
Foto: 021
U predsedničkom dekretu se navodi da se "do 31. decembra 2018. godine, da bi se odbranili ruski nacionalni interesi, produžava zabrana na uvoz većine prehrambenih proizvoda iz zapadnih zemalja, uglavnom članica Evropske unije".
 
Ove mere su na snazi od avgusta 2014. i zabranjuju uvoz većine prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su kaznile Rusiju zbog aneksije Krima u martu te iste godine i njene navodne podrške separatistima na istoku Ukrajine.
 
Ruski embargo je od tada produžen dva puta, kao odgovor na proširenje evropskih ekonomskih sankcija Rusiji.
 
Evropska unija je u sredu produžila sankcije protiv Rusije do 31. januara 2018. godine.
  • ko je Ko

    01.07.2017 18:45
    Pa kad su tako opasni ovi iz EU, nek uvedu zabranu uvoza gasa iz Rusije.....
  • White Power

    01.07.2017 18:33
    Ne budite naivni.
    Preko Belorusije ka rusiji idu hiljade tona robe proizvedene u EU.
    Jabuke, voce, povrce, meso, morski plodovi, riba, sve to proizvedeno u EU bez problema ide rusima.
    Formalno se na etiketu samo stavi ime "izvoznicke" firme, najcesce registrovane negde u Kini i firme uvoznika u Belorusiju.
    Nakon sto roba udje u Belorusiju, prave se papiri sa kojima roba ide u rusku federaciju i to bez carine.
  • Observer

    01.07.2017 10:19
    Omča
    Interesantno je da su zemlje EU pristale na potez Velikog brata i tako sebi pripremile omču oko vrata..... Ekonomska i svaka druga stabilnost tih zemalja se zasniva na uređenom i stabilnom stanju u njihovoj poljoprivredi. Ovako su izbačeni iz ravnoteže, trpe velike ekonomske poremećaje, a i socijalni nemiri su sve češći. Cene poljopr. proizvoda u EU padaju, zbog veće ponude, a neke linije redukuju, uz naknadu proizvođačima. Naš seljak trpi zbog uvoza jevtinog mleka, a pate i proizvođači u EU. Za to vreme, Rusija se oslanja sve više na svoje snage u poljoprivredi, pa kada se jednog dalekog dana ukinu sankcije, njima i neće trebati uvoz u starom obimu. Ne znam da li je Veliki brat u stvari svestan, kako posredno radi za interese Rusije. Ova trka je očigledno maratonska, a ko će biti pobednik ? ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet