Kanadska kompanija traži od Rumunije 4,4 milijarde dolara odštete

Posrnula kanadska rudarska kompanija "Gabrijel risorsiz" traži od rumunske vlade 4,4 milijarde dolara odštete zbog blokiranja njenog pokušaja razvoja rudnika zlata u rumunskoj oblasti Rosija Montana.
Iz kompanije je, takođe, saopšteno da će pokrenuti arbitražni spor protiv Rumunije pred tribunalom Svetske banke. Kanadska kompanija već dve decenije nastoji da dobije ekološku dozvolu od rumunskih vlasti za razvoj tog rudnika, a odlaganja su prouzrokovala veliki pad vrednosti akcija "Gabrijela".
 
- Tržišna vrednost naše kompanije je bila tri milijarde dolara kada su nam rumunski zvaničnici govorili da je sve u redu i da ćemo dobiti ekološku dozvolu. Rumunski zvaničnici sada ni ne razgovaraju sa nama - kaže generalni direktor kanadske kompanije Džonatan Henri.
 
Rumunska vlada je 1999. godine dodelila licencu toj kompaniji za eksploataciju rudnika, ali je taj projekat izazvao proteste u čitavoj zemlji. Ekolozi su, naime, upozorili da bi korišćenje cijanida za eksploataciju zlata kontaminiralo podzemne vode, iako je kompanija obećala da će poštovati stroge ekološke standarde.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet