Posle Trampa i Bregzita, Kembridž Analitika kreira izborne rezultate u Keniji i Meksiku

Obzerver i Gardijan, došli su do dokaza kojima kompromituju regularnost referenduma u Velikoj Britaniji i predsedničkih izbora u Americi, na kojima su pobedili opcija za izlazak Britanije iz EU, odnosno, Donald Tramp.

Ovi ugledni američki i britanski mediji su utvrdili da je u oba izborna procesa bila uključena američka firma "Kembridž Analitika" koja, prema sopstvenoj misiji objavljenoj na zvaničnoj internet prezentaciji, koristi prikupljene podatke da menja ponašanje publike.

Ova kompanija masovno prikuplja i obrađuje demografske podatke o glasačima, koristeći se najčešće društvenim mrežama, mada je u Britaniji i Americi regulativom o zaštiti podataka definisano koje agencije i kompanije mogu da imaju pristup ličnim podacima. Kembridž Analitiku najvećim delom finansira Robert Mercer, američki biznismen koji je učestvovao u finansiranju predsedničke kampanje Donalda Trampa i bio član Trampovog prelaznog tima.

Posle referenduma mnogo se pisalo o tome da je Kembridž Analitika asistirala u kampanji "Leave.EU", sa kojom su povezani bivši lider UKIP-a, Najdžel Farel i jedan od osnivača, tajkun Aron Benks. Bivši direktor komunikacija Leave.EU Endi Vigmor, rekao je za Obzerver u februaru 2017 da je "Kembridž Analitika bila više nego spremna da pomogne… mi smo delili mnogo informacija".

I dok Benks tvituje o ulozi ove kompanije, Kembridž Analitika poriče da je ikada bila uključena u kampanju o EU referendumu i podnosi žalbu protiv Obzervera. Kembridž Analitika je trenutno pod istragom britanske Komisije za kontrolu privatnosti kako bi se ustanovilo da li je ova firma koristila analitiku u referendumskoj kampanji.

Bivši stažisti i zaposleni u Kembridž Analitiksu iznose brojne činjenice o tome kako funkcioniše firma, za koje autor teksta u Gardijanu tvrdi da su takvi da ti se digne kosa na glavi. Oni otkrivaju da se primenjuju isti principi kao kod psihološkog rata. Odnosno, sprovode se psihološke operacije koje imaju za cilj promene raspoloženja masa, da "osvoje njihova srca i umove".

"Pronašao sam dokaze koji ukazuju da oni imaju stratešku misiju da unište mejnstrim medije i zamene ih onima koji se služe alternativnim činjenicama, lažnom istorijom i desničarskom propagandom", tvrdi jedan od sagovornika Gardijana.

On objašnjava princip saradnje. "Uobičajeni metod Kembridž Analitiksa je da od vladajuće stranke dobiješ neki ugovor sa vladom. Time se plaća politički rad. Obično je to neki bezvezni projekat vezan za zdravstvo koji pokriva samo reizbor ministra. Tako smo imali i saradnju sa Savetom bezbednosti Trinidada".

Posle dolaska Trampa na vlast, firma Kembridž Analitika dobila je ugovore u Pentagonu i Ministarstvu spoljnih poslova SAD.

Anonimni izvor Gardijana ocenjuje da su "pravno/regulatorne agencije obmana, a realnost je takva da ko god je želeo da prevari zakon, mogao je to da učini da ljudi ne shvate o čemu se radi". On veruje da, ako želiš da promeniš politiku, moraš prvo da promeniš kulturu, a Britanija je bila ključ za to. Tvrdi, takođe da je teza bila "kud Britanija vodi, Amerika će da sledi" i zato je Bregzit bio od ogromne simbolične važnosti. 

BBC u svom članku od 3. avgusta oprezno rezimira ove podatke i dodaje da je Kembridž Analitika upravo uključena u kampanju za reizbor aktuelnog kenijskog predsednika Huru Kenjata, a po ugovoru teškom 6 miliona dolara, iako je firma odbila da komentariše vrednost ovog posla. Kenjata je koristio pomoć Kembridž Analitiksa i u prethodnoj kampanji, 2013. godine.

Kenijci su među najaktivnijim na društvenim mrežama. Prema zvaničnim podacima, čak 88% populacije ima pristup internetu preko mobilnih telefona, a društvene mreže igraju ključnu ulogu u političkim kampanjama.

Situaciju olakšava činjenica da Kenija trenutno nema propise za zaštitu podataka, jer Parlament ove zemlje nije prepoznao važnost zakona o zaštiti podataka. Kenija nije jedina zemlja u razvoju u čijoj izbornoj kampanji učestvuje Kembridž Analitika.

Prema pisanju Blumberg Njuz, firma upravo sprovodi početna istraživanja u Meksiku, pre predsedničkih izbora koji će u toj zemlji biti održani 2018. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet