Uprkos upozorenjima prodaju falš "brodove za izbeglice"

Uprkos istragama i prijavama nadležnim vlastima, kineska preduzeća nastavljaju da prodaju na internetu čamce sa oznakom "za izbeglice" namenjene krijumčarima migranata.

"Brod za migrante", "Selekcija za izbeglice", "Ekstra veliki kapacitet", samo su neke od parola kojima se reklamiraju i pod kojima se prodaju gumeni čamci, lošeg kvaliteta, po ceni nižoj od uobičajenih za takve proizvode na sajtovima za "e-prodaju" poput Alibabe.

Te čamce koriste krijumčari iz Libije za prevoz migranata, a kupuju ih preko interneta od kineskih preduzeća. Koštaju od 500 do hiljadu dolara, i primaju do 60 putnika, ali iako su veoma lošeg kvaliteta, krijumčari njima prevoze i po 200 ljudi.

Prema podacima nekih istraga, gumeni čamci predstavljaju 20 odsto uvoza u Evropu iz azijskih zemalja u kategoriji morske opreme. Samo između 2011. i 2012, uvoz je porastao sa 161 na 233 miliona dolara. Iz Kine ovi čamci prelaze u Maltu gde su porezi najniži na svetu. O ovome je pisao i Vikiliks 2016. godine.

Nedavno je savet ministara spoljnih poslova EU odobrio mere za zabranu izvoza gumenih čamaca iz Kine i najavili da će zabraniti trgovinu čak i za neevropske zemlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).