Predlog EU: Očevi na porodiljsko četiri meseca

EU priprema nova pravila koja bi trebalo da usklade privatni i poslovni život roditelja. Između ostalog, predlaže se porodiljsko za očeve.
Kako prenosi Jutarnji list, radi se o Direktivi Evropske komisije koja je već sada izazvala velike polemike u državama Unije. Cilj predložene Direktive o usklađivanju privatnog i poslovnog života roditelja je da se u državama članicama osigura veća ravnopravnost polova, pre svega na tržištu rada.
 
Naime, sva istraživanja su pokazala da je u državama članicama EU među zaposlenima manje žena i to znatno, a kao razlog se najviše navode obaveze oko dece, ali i roditelja, odnosno rođaka koji ne mogu da se brinu o sebi. 
 
Da bi se ravnomernije podelile obaveze u kući, tj. u porodici, tvorci predloga smatraju da bi i muškarci trebalo da idu na porodiljsko odsustvo i to četiri meseca. To odsustvo s posla neće moći da prenesu na majku već će morati "sami da ga izguraju". 
 
Predviđeno je i da očevi dobiju plaćeno odsustvo od 10 radnih dana kada im se rodi dete. Oba roditelja moći će da traže odsustvo zbog nege deteta do njegove navršene 12 godine. 
 
Takođe, omogućiće se i bolovanje za one zaposlene koji se brinu o teško bolesnom rođaku u trajanju od najmanje pet dana godišnje. Zaposleni roditelji će moći od poslodavaca da traže i fleksibilno radno vreme ili na primer rad od kuće, ako su im deca mlađa od 12 godina. 
 
Ovi predlozi nisu naišli na sveopšte prihvatanje. Deo država EU je za sada samo dostavio svoje mišljenje, poput Holandije, Portugala i Danske. Te zemlje smatraju da ta direktiva previše zadire u nacionalna zakonodavstva, kao i da se pitanja roditeljskog odsustvovanja s posla moraju dogovarati među socijalnim partnerima u okviru nacionalnog zakonodavstva. 
 
Druge zemlje, poput Češke, Rumunije i Italije, slažu se s predlozima direktive. Za prihvatanje ove direktive potreban je konsenzus svih članica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet