BBC: Britanski paraolimpijci namerno sebi sakatili tela zbog takmičenja

Televizija Bi-Bi-Si objavila je rezultate novinarske istrage koja je pokazala da su neki britanski paraolimpijci sebi namerno skraćivali noge da bi mogli da se takmiče u kategoriji sa slabijom konkurencijom.
BBC: Britanski paraolimpijci namerno sebi sakatili tela zbog takmičenja
Foto: Pixabay
Čak se otkrilo da je to bila prilično "masovna pojava", uprkos tome što su neki britanski paraolimpijci protestovali i odbijali da se takmiče da ne bi bili deo "prevarantske šeme".
 
Paraolimpijci, da bi se uopšte mogli da se takmiče, prolaze obavezne kompleksne lekarske preglede sa postavljanjem dijagnoze. U zavisnosti od dijagnoze, sportisti-invalidi se razvrstavaju u određene kategorije, prenosi Sputnjik.
 
Problem je što postoji više "dijagnoza" koje se uoči međunarodnih takmičenja praktično ne mogu ni proveriti ni odbaciti. I tu se otvara prostor za manipulacije i korupciju.
 
Međutim, Britanci se nisu bavili "štimovanjem dijagnoza". Priličan broj njih se upustio u smišljeno povećavanje svog stepena invalidnosti. Ako jedan paraolimpijac nema nogu do polovine butine, a drugi samo stopalo — jasno je da je ovaj drugi u prednosti. A pobede na takmičenjima sportista-invalida donose novac i društvene privilegije.
 
Televizija je saopštila da Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC) ima informacije o trenutnoj situaciji. IPC je napomenuo da ona povećava rizik od podrivanja kredibiliteta sporta. Novinari su razgovarali sa sportistima, roditeljima i trenerima, koji takođe veruju da je sistem doživeo neuspeh.
 
Bi-Bi-Si ističe da su sportisti sa niskim stepenom invaliditeta aktivno uključeni u sport da bi postali kandidati za nagrade. Neki sportisti su odlučili da završe svoju karijeru, jer ne veruju da svi imaju jednake uslove.
 
Britanska sprinterka Beti Vudvord izjavila je da jedna od članica tima njima daje nepravednu prednost, zbog trenutnog "širokog" sistema razbijanja paraolimpijskih kategorija. 
Vudvordova je u britanskoj reprezentaciji osvojila bronzu na Paraolimpijskim igrama 2012. u Londonu u štafeti 4 × 100 metara. 
  • Anonimus

    24.09.2017 13:48
    Slično se u Beogradu mnogi mladići, zbog " pozitivne diskriminacije", odlučuju za homoseksualnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet