List želi da naoruža svoje novinare, Kalašnjikov nudi popust

Uprava ruskog nezavisnog lista Novaja gazeta je saopštila da, posle napada na voditeljku opozicionog radija Eho Moskve, želi da naoruža svoje novinare da bi bili bezbedniji.
List želi da naoruža svoje novinare, Kalašnjikov nudi popust
Foto: Pixabay
"Ako država nije spremna da nas štiti, štitićemo se sami. Kada su novinari bez zaštite pred arbitrarnošću koja vlada na ulici i nemarom policije nema drugog rešenja", rekao je pomoćnik glavnog urednika lista Sergej Sokolov. 
 
Urednica i voditeljka radija Eho Moskve Tatjana Feljgengauer je u ponedeljak u redakciji napadnuta i u bolnici je.
 
"Hoću da naoružam redakciju, nema drugog načina. Do sada smo imali mnogo pokušaja ubistava. Poslaću neke zaposlene na obuku (za samoodbranu). Sklopićemo sporazum sa ministarstvom unutrašnjih poslova. Naručićemo i kupiti oružje", rekao je glavni urednik Nove gazete Dmitrij Muratov.
 
Novaja gazeta se bavi istraživanjem osetljivih tema poput korupcije, učešća ruskih vojnika u sukobima u Ukrajini i progona homoseksualaca u Čečeniji. Od osnivanja lista 1993. ubijeno je šest novinara i saradnika lista, a najpoznatiji je slučaj novinarke Ane Politkovske, kritičarke politike Kremlja u Čečeniji, ubijene 7. oktobra 2006. u holu zgrade u kojoj je živela.
 
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da "svako ima pravo da preduzme mere bezbednosti koje smatra neophodnim pod uslovom da su one u skladu sa zakonom". Rusi imaju pravo da kupe "oružje za onesposobljavanje" pod uslovom da dobiju dozvolu, za koju su potrebni medicinski testovi kao i obuka za korišćenje. 
 
Proizvodjač oružja "Kalašnjikov" je saopštio da nudi "popust od 10 odsto" novinarima koji žele da kupe onesposobljavajuće oružje, poput gumenih metaka. Takodje, ta kompanija je navela da je spremna da novinare savetuje "i u pitanjima samoodbrane".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).