Optužuju Francusku da je snabdevala oružjem počinioce genocida u Ruandi

Novi izveštaj, čiju izradu je naručila vlada Ruande, optužuje Francusku da je snabdevala oružjem i pružala zaštitu počiniocima genocida u Ruandi 1994.
Optužuju Francusku da je snabdevala oružjem počinioce genocida u Ruandi
Foto: Pixabay
Ovim se produbio spor te istočnoafričke države i njenog nekadašnjeg zaštitnika. Izveštaj koji je sačinila američka pravna firma iznosi dokaze koji pokazuju francusko saučesništvo pre, tokom i posle genocida koji su ekstremisti naroda Hutu počinili nad etničkim Tutsima i umerenijim Hutima.
 
U genocidu je ubijeno 800.000 ljudi. 
 
U izveštaju se navodi i da su francuski zvaničnici pružali utočište nekima od osumnjičenih za genocid i sprečavali pokušaje da se oni izvedu na sud. Ministarka spoljnih poslova Ruande, Luiz Mušikivabo rekla je da izveštaj predstavlja "osuđujući rezime ponašanja francuskih zvaničnika".
 
Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je saopštile da je "primilo k znanju" izveštaj. U saopštenju se navodi da je Francuska "posvećena gonjenju učesnika" genocida u Ruandi, kao i da je francusko pravosuđe već osudilo nekoliko ljudi i ispituje još neke slučajeve.
 
Ruanda je prošle godine objavila spisak 22 francuska visoka oficira koje optužuje za pomaganje u planiranju i sprovođenju genocida, među kojima je i general Žak Lanksad, načelnik francuskog generalštaba od aprila 1991. do septembra 1995.
 
Spisak je objavljen pošto su francuski istražitelji ponovo otvorili istragu o rušenju aviona tadašnjeg predsednika Ruande Žuvenala Habjarimane. Hutu ekstremisti su za pogibiju Habjarimane okrivili manjinske Tutsije i otpočeli pokolje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.