Saudijska Arabija zakonom zabranila telefonsko špijuniranje partnera

Telefonsko špijuniranje bračnog partnera od sada je kažnjivo u Saudijskoj Arabiji zatvorskom i velikom novčanom kaznom, objavilo je u ponedeljak saudijsko ministarstvo informisanja.
Saudijska Arabija zakonom zabranila telefonsko špijuniranje partnera
Foto: Pixabay
"Osobe u braku koje planiraju da prisluškuju svog bračnog partnera ili partnerku moraće dvaput da razmisle da li je vredno upuštati se u takvu aktivnost jer im preti kazna od 500.000 rijala (108.000 evra) i do godinu dana zatvora", navodi ministarstvo.
 
Ta odredba se tiče novog zakona protiv sajber kriminala koji je stupio na snagu prošle nedelje i mora, prema odluci vlasti, "štititi moralnost pojedinaca i društva, ali takođe i privatni život".
 
Zakon je donet kako bi odgovorio na "stalan rast kaznenih dela s područja sajber kriminala kao što su ucene, pronevere i kleveta", nastavlja ministarstvo.
 
Ustav ultrakonzervativne kraljevine temelji se na šerijatu (strog islamski zakon), ali Saudijska Arabija je među svetskim liderima po korišćenju mobilnog telefona i društvenih mreža po stanovniku. Više od polovine Saudijaca mlađe je od 25 godina i njima je virtuelni svet beg od službenih struktura i tradicija.
 
Ta bogata monarhija poslednjih meseci sprovodi reforme, pa je tako nedavno dozvolila ženama da voze.
  • Burga

    03.04.2018 23:48
    @Milan
    Milane, "Abu DHabi" nije u Saudijskoj Arabiji
  • Milan Uvijocki

    03.04.2018 13:20
    Sram da ih bude ukinuli su u Abu DHabiju WHatsup i Skype itd. oce da ja telefoniras i tom arapinu placas razgovore putem impulsa. Koja pohlepa. Nemate dosta. E brzo ce u sledecih 10 godina elektricni automobili da vas pokopaju i neka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet