Konačan dogovor: Republika Severna Makedonija

Republika Severna Makedonija je konačni predlog novog imena te bivše jugoslovenske republike, objavio je portal Telma, pozivajući se na diplomatske izvore.
Konačan dogovor: Republika Severna Makedonija
Foto: Pixabay
Kako navode, o tome su saglasnost postigli šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov.
 
Dogovorenim imenom dvojice ministara trebalo bi da bude stavljena tačka na ovaj 27 godina dug grčko-makedonski spor. Očekuje se, kako se navodi, da sporazum u 11 tačaka sutra verifikuju premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, najpre u telefonskom razgovoru, što bi bio uvod za njihov susret u Prespi, gde bi sporazum bio ozvaničen. 
 
Pozivajući se takođe na nezvanične izvore, Telma piše da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora o prikjlučenju EU, sa ili bez konačnog sporazuma sa Grčkom. Makedonija će, navodi se, otvoriti pregovore i bez dogovora s Grčkom pod uslovom da se dijalog o imenu okonča do decembra, s tim što bi u septembru ili oktobru, prema Telmi, najverovatnije 8. septembra, bio održan referendum na kojem bi se i građani izjasnil o novom imenu. 
 
Opoziciona konzervativna grčka stranka Nova demokratija pozvala je danas Ciprasa da ne pristane da Makedonija dobije unapred "zeleno svetlo" za otvaranje pregovora sa EU i priključenje NATO. "Nezamislivo je da Grčka, posle uspešnih pregovora, unapred položi oružje", rekla je portparolka Nove demokratije Marija Spiraki.
  • Piko

    29.05.2018 20:17
    Dada
    Republika Tufahija!
  • V

    29.05.2018 19:00
    "revolucionarno"
    wow kako maštovito i spektakularno.
    Za ovo su trebale decenije?

    Ali sasvim je jasno da pravog spora tu nije bilo i da se ovakvo rešenje još kako moglo doneti i pre 15 godina.

    Jedini razlog za ovo je da bi se usporile evroatlanske integracije Makedonije. A razlog za to je ne neki bezobrazluk EU nego nespremnost jedne zaostale, balkanske, siromašne države.
    Isti slučaj sa nama i Kosovom.
  • Ns

    29.05.2018 18:55
    Ime
    Republika Ajvarija :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet