Pogubljeno sedam članova kulta Aum Šimrikio

Sedam vođa kulta Aum Šimrikio pogubljeno je u Japanu, a među njima je i glavni lider Šoko Asahara.
Pogubljeno sedam članova kulta Aum Šimrikio
Foto: Pixabay
Oni su 1995. godine izveli smrtonosni napad sarinom na stanici metroa u Tokiju. U tom napadu, koji se smatra najgorim terorističkim napadom u toj zemlji, poginulo je 13 osoba.
 
Neki od žrtava pretrpeli su teška oštećenja mozga koja su prouzrokovala potpuni invaliditet.
 
Još šest članova tog kulta čeka smrtnu kaznu. Egzekucija je odlagana jer se čekalo da se završi žalbeni postupak, što se dogodilo u januaru.
 
Pripadnici ove sekte odgovorni su za seriju zločina u Japanu krajem osamdesetih i u prvoj polovini devedesetih godina prošlog veka, u kojima je poginulo 29, a ranjeno oko 6.300 ljudi. Napad na prestonički metro izveden je u trenutku kada su članovi sekte bili pod prismotrom policije i pretila im je zabrana i hapšenje zbog ranijih zločina.
 
Pre Tokija, sarin su upotrebili u gradu Macumotou 1994. godine, kada je poginulo osam i povređeno 200 ljudi, a 1989. godine članovi sekte brutalno su masakrirali advokata Cucumu Sakamotoa i njegovu porodicu.
 
Oslobodivši sarin u pet vagona na tri linije podzemne železnice u Tokiju, članovi kulta pokušali su da izazovu haos i inspirišu prevrat u prestonici i tako bar dobiju na vremenu, ako ne i parališu državu. Lider kulta Šoko Asahara pre ovog zločina govorio je svojim sledbenicima da će jednog dana oboriti vladu i postati kralj Japana.
 
Rukovodstvo kulta imalo je i plan o izgradnji postrojenja u kojem bi bilo proizvedeno oko 70 tona sarina za napad na čitavu prestonicu. Uprkos tome što je kompletno rukovodstvo pohapšeno, a grupa raskrinkana kao zločinačka organizacija, njeni ostaci i dalje funkcionišu.
 
Naime, pročišćeni Aum Šinrikio, preimenovan u januaru 2000. godine u Alef, uprkos velikom protivljenju većine građana, i danas regrutuje nove članove i ima, procenjuje se, oko 1.500 pripadnika koji i dalje poštuju Asaharu kao velikog duhovnika.
  • Lolo

    06.07.2018 12:40
    Što su ga 'ranili do sad!? To je trebalo odavno po kratkom postupku.
  • Boles'

    06.07.2018 10:43
    Boles'
    Boles'

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.