Indija u domove za siročad uvodi SOS telefone da deca prijave slučajeve silovanja

Indija će u domove za nezbrinutu decu uvesti telefone i postere s telefonskim brojevima koje mogu pozvati u slučaju da im je potrebna pomoć, a vlasti su tu odluku donele nakon što je u jednom takvom domu silovano više od 30 devojčica, saopštila je ministarka za žene i decu Maneka Gandi.
Indija u domove za siročad uvodi SOS telefone da deca prijave slučajeve silovanja
Foto: Pixabay
Ona je na Tviteru navela da duboko žali zbog toga što je osoblje državnog doma u istočnoj državi Bihar silovalo 34 devojčice - slučaj koji je izazvao gnev širom zemlje otkako je otkriven prošlog meseca.
 
Međutim, Ananat Kumar Astana, pravnik koji se bavi dečjim pravima i koji savetuje domove o poštovanju zakona, kaže da telefoni i telefonske linije za pomoć nisu rešenje.
 
"Nije dovoljno dati deci postere i telefone, jer ta deca žive u instituciji i znaju da će, ako se požale, ljudi u toj instituciji za to saznati", rekao je on.
 
Astana ukazuje da su institucije za brigu o deci u osnovi "zatvorski objekti gde su deca pod ključem i nemaju slobodnu volju niti dovoljnu zaštitu". Seksualno i fizičko zlostavljanje su česta pojava u indijskim domovima za nezbrinutu decu, gde često decu smeštaju roditelji koji su previše siromašni da bi ih hranili, oblačili ili im obezbedili krov nad glavom.
  • Brizla

    31.07.2018 09:15
    Indija je, btw, nuklearna sila...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet