Nagasaki obeležio 73 godine od atomskog bombardovanja

Nagasaki je danas obeležio 73. godišnjicu otkako su američke vazdušne snage bacile atomsku bombu na taj grad, usmrtivši 74.000 ljudi.
Američka avijacija bacila je atomsku bombu na Nagasaki tri dana posle prve bombe bačene na Hirošimu, iako je Japan još pre napada na Hirošimu nudio kapitulaciju. U Nagasakiju je tada živelo 260.000 stanovnika.
 
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, prvi na toj funkciji koji je posetio Nagasaki, poručio je da strah od izbijanja nuklearnog rata postoji i 73 godine nakon bombardovanja Hirošime i Nagasakija, i naglasio da tako nešto nikada ne sme da se ponovi.
 
On je, obraćajući se u Parku mira u Nagasakiju, izrazio zabrinutost zbog smanjenih napora u cilju denuklearizacije, navodeći da sadašnje nuklearne sile modernizuju svoje arsenale.
 
"Ovde u Nagasakiju apelujem na zemlje da se posvete nuklearnom razoružavanju i da što hitnije pokažu napredak po ovom pitanju", rekao je on.
 
Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue apelovao je na japansku vladu da učini više na nuklearnom razoružavanju, posebno u regionu. Dodao je i da se građani koji su bili žrtve atomskih bombardovanja nadaju da će Severna Koreja biti denuklearizovana. Takođe je pozvao Tokio da potpiše i ratifikuje sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet