Gadafi: Taktički smo se povukli

Libijski lider Moamer Gadafi izjavio je da je njegovo povlačenje iz rezidencijalnog kompleksa Bab al-Azizija u Tripoliju bio "taktički potez", pošto je taj kompleks bio meta 64 vazdušna udara NATO.

Libijski lider Moamer Gadafi izjavio je da je njegovo povlačenje iz rezidencijalnog kompleksa Bab al-Azizija u Tripoliju bio "taktički potez", pošto je taj kompleks bio meta 64 vazdušna udara NATO.

U govoru na lokalnoj radio stanici, Gadafi je obećao "mučeništvo" ili pobedu u svojoj borbi protiv NATO. Ranije juče, libijski pobunjenici ušli su u Gadafijev rezidencijalni kompleks u Tripoliju i na njegovom krovu istakli svoju zastavu.

Glavni štab libijskog vođe, Bab el Azizija, u potpunosti je pod kontrolom pobunjenika, a zemlja će biti oslobođena u roku od 72 sata, izjavio je libijski izaslanik pri Ujedinjenim nacijam Ibrahim Dabaši. Pobunjenici su ušli u kompleks posle petočasovne bitke koju su pred kapijom vodili sa Gadafijevim pristalicama. "Libijski pobunjenici su dobili bitku za Tripoli", rekao je njihov komandant Abdel Hakim Belhadž televiziji Al-Džazira, govoreći iz Gadafijevog kompleksa.

Visoki predstavnik pobunjenika Mahmud Džibril tvrdi da će politička tranzicija u toj zemlji "početi odmah". On je rekao da će pobunjenici "izgraditi novu Libiju , u kojoj će Libijci biti ujedinjeni kao braća za stvaranje građanske, demokratske nacije". Džibril je najavio i da bi na sastanku donatora u sredu u Kataru trebalo da bude obezbeđeno 2,4 milijarde dolara za Nacionalni prelazni savet, kako bi bile isplaćene zarade pre Eid el-Fitra (praznika u čast kraja svetog muslimanskog meseca ramazana) i obezbedila medicinska pomoć za povređene.

Zauzeta luka Ras Lanuf

Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad naftnom lukom Ras Lanuf, dok se vojnici lojalni Gadafiju povlače na zapad, ka rodnom gradu svog lidera Sirtu. Portparol pobunjenika Muhamed je rekao da naftna postrojenja u Ras Lanufu nisu pretpela štetu i da je jedino u Bregi zapaljeno jedno naftno skladište.

EU želi tesnu saradnju sa Prelaznim savetom

Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, pozvao je na pomirenje u Libiji tokom svog telefonskog razgovora sa liderom libijske opozicije Mustafom Abdel-džalilom, saopštio je portparol UN. "Ban je istakao potrebu nacionalnog jedinstva, pomirenja i zaštite diplomatskih predstavništava", dodao je ovaj portparol.

Brisel bi želeo da usko sarađuje sa Prelaznim nacionalnim savetom, kako bi se u Libiji pripremili slobodni i fer izbori, osigurala sloboda medija, postavili temelji nezavisnom sudstvu, efikasnoj državnoj upravi, reformisale obaveštajne službe, rekli su iz kancelarije visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton. U Evropskoj komisiji objavili su da će se Libiji pomagati i u izgradnji države i demokratije, ali i ekonomski.

Francuski i američki predsednik Nikola Sarkozi i Barak Obama dogovorili su se da nastave vojnu akciju protiv Gadafija sve dok ne položi oružje. Dva lidera su se složila da je kraj Gadafijevog režima neizbežan i blizu, saopštila je kancelarija Sarkozija.

Predsednik Venecuele Ugo Čavez izjavio je da će i dalje priznavati Gadafija kao jedinog legitimnog lidera Libije, uprkos očiglednim znakovima poslednjih trzaja njegovog režima. On je istakao da u Libiji postoji "samo jedna vlada, ona koju predvodi Moamer Gadafi".

  • puko-vnik

    24.08.2011 20:04
    Gad-afi
    Ovaj naslov je citat iz filma "Strogo kontrolisani vozovi", kada onaj češki kolaboracionista objašjava kako su se Nemci taktički povukli iz Rusije pred kraj rata. :))

    BTW, čitam da je Gadafi izjavio kako maskiran šeta ulicama Tripolija. Evo i dokaza.

    http://www.vesti-online.com/data/images/2010-01-27/28932_feredza--burke_f.jpg

    *Prvi s leva, ovo desno mu je sin*
  • Ja

    24.08.2011 20:01
    Nafta
    Koja crna demokratija sad tek pocinje prava pljacka
  • Zoran021

    24.08.2011 20:00
    izjava
    Istu izjavu je imao i Martić 1995. godine da se povlači na rezervni položaj i to sve do Valjeva!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet