Teksas ukinuo poslednji obrok osuđenima na smrt

Poslednji obrok, ujedno i zadnji gest milosti prema osuđenima na smrtnu kaznu, ukinut je u Teksasu.
Poslednji obrok, ujedno i zadnji gest milosti prema osuđenima na smrtnu kaznu, ukinut je u Teksasu. Zvaničnici ove savezne američke države su odlučili da zatvorenicima koji čekaju na egzekuciju ne treba dozvoliti da biraju šta će poslednje pojesti.

Ovaj potez izazvao je drzak zahtev Lovrensa Rasela Bruera, koji je pogubljen 21. septembra, zbog rasno motivisanog ubistva 1998. Bruer je ubijen smrtonosnom injekcijom u zatvoru Hantsvil, nakon što je zatražio dva komada pržene piletine sa lukom, trostruki čizburger sa slaninom, omlet sa sirom, govedinom, paradajzom, lukom i paprikom. Takođe je zahtevao i grilovano meso u tortilji, picu sa mesom, pola kile mesa sa roštilja, pola vekne belog hleba i punu zdelu pržene paprike sa kečapom. Za desert je naručio sladoled i kolač sa puterom od kikirikija.

Međutim, on nije pojeo ništa od naručenog, što je razbesnelo državnog senatora Džona Vitmajera, ujedno i predsednika Komiteta za kriminalnu pravdu teksaškog senata. "Šta je dosta, dosta je. Protraćio je gomilu hrane i novca", rekao je Vitmajer. On je zatražio od izvršnog direktora državne Agencije za zatvore Breda Livingstona da odmah ukine poslednji obrok, preteći da će to uraditi sam, provlačenjem zakona u teksaškom kongresu. Livingston je pristao, odluka je odmah stupila na snagu, pa će osuđeni na smrt u Teksasu od sada primati iste obroke kao i svi drugi zatvorenici.

Kako ukazuje "Telegraf", zvaničnici nisu ni razmotrili da uvedu izvesna ograničenja – u Floridi je dozvoljeno potrošiti maksimum 40 dolara po osuđeniku, a u Kaliforniji 50, dok je u nekoliko drugih američkih država dozvoljeno koristiti samo one namirnice koje se u vreme egzekucije nalaze u zatvorskoj kuhinji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.