Umrla Vangari Matai

Aktivistkinja za zaštitu životne sredine Vangari Matai, koja je decembra 2004. godine dobila Nobelovu nagradu za mir, umrla je u 72. godini posle duge borbe protiv raka pluća.
Aktivistkinja za zaštitu životne sredine Vangari Matai, koja je decembra 2004. godine dobila Nobelovu nagradu za mir, umrla je u 72. godini posle duge borbe protiv raka pluća. Vangari Matai (Wangari Maathai) je 1977. godine osnovala Pokret zelenog pojasa, u okviru kojeg su siromašne žene za više od 30 godina zasadile 30 miliona stabala drveća.

Sadašnji izvršni direktor pokreta Edvard Vageni objavio je da je Matai umrla u toku noći u bolnici u Najrobiju.

Vangari Matai je bila istaknuta aktivistkinja za građanska i prava žena, kao i član parlamenta. Prva je žena u istočnoj i centralnoj Africi koja je dobila doktorat, i prva žena iz Afrike koja je dobila Nobelovu nagradu za mir. U to vreme je bila pomoćnica ministra za životnu sredinu i prirodne resurse.

Nobelovu nagradu je dobila za svoj doprinos održivom razvoju, demokratiji i miru. Dobitnica je niza drugih nagrada - Legije časti, Nagrade Indire Gandi, Nagradu za globalnu sredinu.

Njena životna filozofija je potpuno primenjena - ako imaš ideju, sprovedi je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.