Car Kiro hteo da pobegne u Srbiju

Bugarski sud odredio je meru pritvora Kirilu Raškovu, poznatijem kao "Car Kiro", zbog pretnji smrću sugrađaninu, kao i zbog namere da pobegne u Srbiju.

Bugarski sud odredio je meru pritvora Kirilu Raškovu, poznatijem kao "Car Kiro", zbog pretnji smrću sugrađaninu, kao i zbog namere da pobegne u Srbiju.

Najbogatiji Rom u Bugarskoj tereti se da je 23. septembra, u plovdivskom selu Katunica, uputio pretnje smrću meštaninu Veselinu Hristovu i njegovoj devojci Ivanki, što su zabeležile bezbedonosne kamere.

Pre dva dana Raškov je uhapšen, nakon što su širom Bugarske danima održavani antiromski protesti, u kojima su građani optužili Raškova za smrt dvojice mladića u plovdivskom selu Katunici.

U tom selu je 23. septembra autobus vlasništva Raškova, u kome su bili članovi njegove familije pregazio 19-godišnjeg meštanina Angela Petrova. Sutradan su usledili veliki protesti, u kojima je zapaljen nekoliko kuća i automobile samoproklamovanog romskog cara. U protestima je nastradao još jedan meštanin koji je imao presađeno srce.

Tužilac Asenovgrada Kalojan Dimirtov u zahtevu za donošenje mere pritvora rekao je da postoji osnovana sumnja da je Kiril Raškov (69) nameravao da pobegne u Srbiju.

Branilac Kirila Raškova advokat Daniel Angelov je rekao da je njegov klijent nameravao da otputuje u Srbiju, ne da bi pobegao, već da se spasi zbog hajke koja se protiv njega vodi u Bugarskoj.

Raškov je izjavio da nije kriv, da mu je žao za smrtne slučajeve kod Katunice i zatražio lakšu meru zadržavanja jer je bolestan.

Ispred suda u Asenovgradu danas se okupio veliki broj građana, koji su skandirali "ubica" i "smrt za cara Kiru".

Na odluku suda u Asenovgradu Raškov ima pravo žalbe okružnom sudu u Plovdivu u roku od tri dana, a ukoliko se žali, žalba će biti razmatrana 4. oktobra.

Povodom dešavanja u Katunici, predsednik Bugarske Georgi Prvanov za sutra je zakazao sednicu nacionalnog saveta za bezbednost, a čak tri partije protestne skupove u Sofiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet