Uklanjaju spomenik ubijenim Srbima

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko zabranio komemorativni skup i otkrivanje spomenika poginulim srpskim žrtvama iz Golubića od 1991-1995.
Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko zabranio komemorativni skup i otkrivanje spomenika poginulim srpskim žrtvama iz Golubića od 1991-1995.

U Karamarkovom rešenju se iznosi procena da bi održavanje skupa verovatno dovelo do znatnijeg uznemiravanja građana i remećenja javnog reda i mira. "Tom merom je otklonjena opasnost od većih incidenata i nemira na tom širem kninskom području", ističe se u rešenju ministra policije.

Za nadležne u Hrvatskoj sporan je i spomenik postavljen u podnožju uzvišenja na kome je srpska pravoslavna crkva Sv. Stefana, pa je naloženo da bude uklonjen u roku od tri dana. Državna inspekcija Ministarstva zaštite okoline, prostornog uređenja i graditeljstva, ustanovila je da je dve trećine prostora na kome se nalazi spomenik u vlasništvu države, a jedna trećina u vlasništbu Srpske pravoslavne crkve, kao i da nema potrebnih dozvola i saglasnosti za podizanje spomenika. Zbog toga je naložila njegovo uklanjanje.

Na spomeniku su uklesana imena Golubićana poginulih u ratu od 1991. do 1995. godine. Na spomen-ploči su 34 imena, uglavnom stradalih u akciji "Oluja" 1995. godine, ali i nekoliko njih koji su poginuli 1991. i 1992. godine.

Na svečanosti otkrivanja koju je za sutra najavio odbor za podizanje spomenika poginulim Golubićanima trebalo je da budu vicepremijer Slobodan Uzelac, županijski i lokalni kninski rukovodici i predstavnici srpske manjinske samouprave, dok bi vladika dalmatinski Fotije sa sveštenstvom eparhije osveštao spomenik.

Najava otkrivanja spomenika izazvala je buru, pogotovo kod hrvatskih veterana, koji su, kako su izjavili lokalni Srbi koji nisu želeli da otkriju svoj identitet, pretili, pa i najavili miniranje spomenika. Pravljenje spomenika je finansiralo 115 familija koje su u ratu izgubile nekog svog, bilo da su ubijeni ili nestali.

  • 03.10.2011 21:37
    Dokle će više Hrvatska da živi u 90-tim???? Dokle više, ima li ko normalan da vidi sve ovo šta rade?? Ja ma koliko god da pomislim da treba biti čovek na kraju kad god vidim poteze Hrvatske nije ni čudo što je se zaratilo. Trubite na sva usta o vašoj toj "DEMOKRACIJI" VI STE PALI NA SVAKOM ISPITU!!!!!
  • irena

    02.10.2011 22:08
    sramno!
    eto, moj deda je hrvat iz golubica, a ja znam da bi se on stideo da je ziv! kao sto se cetrdesetih godina stideo svojih najblizih jer su bili profasisticki nastrojeni, pa je napustio golubic i otisao, prvo u bosnu, a onda u srbiju. mi i dan danas zivimo u srbiji i za svo ovo vreme nismo imali ozbiljnijih neprijatnosti zbog toga sto smo hrvati! sramota!
  • ime

    02.10.2011 14:39
    pa canak je fasista po meni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet