Grčka dobija novu vladu od 17 ministarstava

U Grčkoj je danas, posle dvomesečnog zastoja, objavljen sastav nove vlade, koja pred sobom imaju težak zadatak da sprovede i donekle izmeni nepopularni finansijski paket pomoći Evropske unije i MMF-a i da zemlju izvuče iz recesije.

U Grčkoj je danas, posle dvomesečnog zastoja, objavljen sastav nove vlade, koja pred sobom imaju težak zadatak da sprovede i donekle izmeni nepopularni finansijski paket pomoći Evropske unije i MMF-a i da zemlju izvuče iz recesije.

 

Grčka vlada će imati 17 ministara, što podrazumeva spajanje nekih oblasti poput obrazovanja i kulture, razvoja i infrastrukture, dok će ministarstva transporta i turizma i dalje biti odvojena, saopšteno je u parlamentu.

Lider konzervativne Nove demokratije Antonis Samaras je juče položio zakletvu kao novi premijer, a očekuje se da će većina novih ministara zvanično položiti zakletvu danas u 19 sati u prisustvu predsednika Karolosa Papuljasa i premijera Samarasa.

Ministar spoljinih poslova će biti Dimitris Aramopulos, bivši ministar odbrane i nekadašnji diplomata i gradonačelnik Atine, preneo je AFP.

Od novih članova vlade najveću pažnju privlači ministar finansija Vasilis Rapanos prof. ekonomije koji je dosada bio neizvršni predsednk Narodne banke Grčke, najveće grčke privatne banke, a koji će na novoj funkciji biti na čelu napora da se oživi privreda.

Rapanos (65) je bio ministar ekonomije i ključni igrač 2001.godine kada je Grčka ušla u evro i važi za funkcionera bliskog socijalističkom PASOK-u, jednoj od stranaka sa kojom je Nova demokratija juče postigla koalicioni sporazum.

Vlada će imati podršku i umerene Demokratske levica, ali ni PASOK ni Demokratska levica nisu dale svoje članove vlade.

Za ministra unutrašnih poslova imenovan je Evripides Stilijanidis, za ministra odbrane Panos Panagiotopoulos, za ministra pravde Antonis Rupakaitos, a ministarka turizma je Olga Kefalojani.

Prvi sastanak kabineta će bit održan po polaganju zakletve u 20 sati.

Sastav nove vlade utvrđen je na sastanku Samarasa, lidera PASOK-a Evengelosa Venizelosa i lidera Demokratske levice Fotisa Kuvelisa.

U međuvremenu, ministri finansija zemalja evrozone sastaju se danas u Luksemburgu, a jedna od glavnih tema razgovora je situacija u Grčkoj i Španiji.

Grčka se nada da će produžiti plan za oporavak do 2016. godine i dobiti dodatni zajam od do 20 milijardi evra, navodi francuska agencija, pozivajući se na izvore ministarstva finansija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet