Komemoracija za žrtve ustaškog logora Jadovno

Komemoracija za žrtve nekadašnjeg ustaškog logora Jadovno u Drugom svetskom ratu biće održana danas kod Šaranove jame na Velebitu, nedaleko od Gospića, u Hrvatskoj.
Komemoracija za žrtve nekadašnjeg ustaškog logora Jadovno u Drugom svetskom ratu biće održana danas kod Šaranove jame na Velebitu, nedaleko od Gospića u Lici.

 

Cveće i vence na spomenik stradalima položiće predstavnici Hrvatskog sabora, Udruženja "Jadovno 1941.", Srpskog narodnog vijeća, Asocijacije izbegličkih udruženja iz Srbije i drugi. Opelo će služiti vladika gornjokarlovački Gerasim.

Logor Jadovno osnovale su vlasti takozvane Nezavisne Države Hrvatske (NDH) na planini Velebit, u Lici, a logor je postojao od maja do avgusta 1941. godine. U 132 dana postojanja logora ustaše su ubile između 30.000 i 40.000 ljudi, uglavnom Srba i Jevreja, kao i Roma i Hrvata.

Komemoracija je prvi put posle 1990. održana 2009. godine, a prisustvovao joj je tadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Ovogodišnju komemoraciju organizuju Srpsko narodno vijeće, Koordinacija jevrejskih opština Hrvatske, Udruženje "Jadovno 1941." iz Banjaluke i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet