Rusija i Kina ponovo zaustavile NATO da napadne Siriju

Rusija i Kina su stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se sirijskom režimu preti sankcijama, a Moskva je optužila zapadne zemlje da žele da opravdaju vojnu intervenciju u Siriji.

Rusija i Kina su stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se sirijskom režimu preti sankcijama, a Moskva je optužila zapadne zemlje da žele da opravdaju vojnu intervenciju u Siriji.

"Ova rezolucija nastoji da otvori put za pritisak u vidu sankcija i za spoljno vojno mešanje u sirijska unutrašnja pitanja", rekao je ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin, nakon ulaganja veta na rezoluciju kojom se Damasku preti sankcijama ukoliko ne zaustavi upotrebu teškog naoružanja protiv pobunjenika i ne povuče vojsku iz gradova. "Njihova namera da upotrebe Savet bezbednosti UN kako bi ostvarili svoje planove i izvršili pritisak na suverene države neće proći", poručio je Čurkin u žestokoj debati o Siriji na zasedanju Saveta.

On je kazao da Zapad nastoji da "raspiri plamen ekstremista, uključujući terorističke grupe", a da je nacrt rezolucije, koji je načinila Britanija uz podršku SAD, Francuske, Nemačke i Portugala, pristrasan. Čurkin je kazao i da Rusija neće izneti na glasanje svoj nacrt rezolucije o produžetku misije UN o Siriji.

Zapadne zemlje su objavile da će najmanje sedam država biti uzdržano prilikom glasanja o ruskom nacrtu, a da bi se rezolucija usvojila, neophodno je da za nju glasa bar devet od 15 članica SB UN, čak i ako nijedna zemlja ne uloži veto. Posle veta Moskve i Pekinga na rezoluciju zapadnih zemalja, međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan izrazio je razočaranje, jer svetske sile nisu uspele da se dogovore u, kako je rekao, presudnom trenutku.

Ovo je treći veto koji su Rusija i Kina uložile na rezolucije Saveta bezbednosti UN čiji je cilj da izvrše pritisak na sirijski režim. Nakon ulaganja veta, šef britanske diplomatije Vilijam Hejg je potez Rusije i Kine nazvao neoprostivim. "Mislim da će Rusija i Kina platiti visoku cenu na Bliskom istoku, u političkom i diplomatskom pogledu, zato što su zauzele ovakav stav. Mnogi posmatrači će zaključiti da su nacionalni interes stavile ispred života i prava miliona Sirijaca", poručio je Hejg.

Bela kuća saopštila je da odluka Rusije i Kine da u Savetu bezbednosti UN glasaju protiv novih sankcija Siriji stavlja te zemlje na pogrešnu stranu istorije i da je takva odluka za žaljenje. Portparol Bele kuće Džej Kerni rekao je da su Moskva i Peking svojom odlukom pokazali da su na suprotnoj strani od sirijskog naroda i da će nedostatak jedinstva u UN imati za posledicu odnose Rusije i Kine sa Sirijom kada Bašar al Asad ode s vlasti.

  • Liman

    20.07.2012 09:21
    @Sporni
    Ne lupetaj molim te. Da ti nije mozda zao sto USA nije rezolucijom dobio jos jednu prchiju da zari i pali, krade i otima i dobije jos jednu koloniju. Aman vishe nije li dosta, Irak, Avganistan, Libija itd itd itd. A kad tebi tata ostavi drzavu onda se ti u njoj ponasaj kako hoces dogod te ljudi te drzave ne skinu sa vlasti a ne Globalni Policajac-mirotvirac- USA i NATO
  • Sporni

    20.07.2012 08:03
    "Rusija i Kina ponovo zaustavile NATO da napadne Siriju"
    Ja bih ovde bio malo precizniji i rekao da su Rusija i Kina ponovo dale odresene ruke Asadu, kome je tatko ostavio drzavu u amanet, da mlati po sopstvenim gradjanima kako mu se cefne, kad mu se cefne i sa cim god mu se cefne, a sve zarad cuvanja interesa te iste usije i Kine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.