Nemačkoj potrebni lekari

Zbog nedostatka lekara i ostalog medicinskog osoblja u bolnicama, Nemačka sve više "uvozi" tu vrstu stručnjaka iz zemalja jugoistočne Evrope.

Zbog nedostatka lekara i ostalog medicinskog osoblja u bolnicama, Nemačka sve više "uvozi" tu vrstu stručnjaka iz zemalja jugoistočne Evrope.

"Lekari i medicinske sestre iz istočne i južne Evrope su stručni, ali odlučujuće je to koliko dobro vladaju jezikom. To je alfa i omega", rekao Silvio fon Entres, rukovodilac "Međunajted Akademi", firme koja se specijalizovala u posredovanju pri angažovanju stručnog osoblja za bolnice.

Osim u zemljama jugoistočne Evrope kao što su Rumunija, Grčka, Hrvatska, Srbija, Albanija, Kosovo i Bosna i Hercegovina, osoblje najčešće pronalaze i u Poljskoj i Rusiji. A otkako je nastupila kriza evra, mnogo je zainteresovanih lekara i iz Španije. Zahvaljujući zakonu koji je na snagu stupio 1. aprila 2012, a kojim se priznaju profesionalne kvalifikacije stečene u inostranstvu, dodela lekarskih dozvola za rad u Nemačkoj više nije strogo vezana uz posedovanje određenog državljanstva.

Ipak, dok je lekarima iz zemalja članica Evropske unije potrebno samo da dokažu da dovoljno dobro znaju jezik, njihove kolege koje dolaze van granica EU moraju, da bi dobili dozvolu za rad, da polože ispit o ekvivalentom medicinskom znanju. Pri tom se proverava to da li postoje "značajne sadržajne razlike" između znanja stečenog u Nemačkoj i kvalifikacija koje je lekar dobio u svojoj zemlji, odnosno, da li mu se u Nemačkoj priznaje diploma koju je stekao u inostranstvu.

Fon Entres kaže da lekari koji dolaze van Šengenske zone moraju prvo da zatraže vizu sa radnom i stručnom dozvolom. To znači da prvo moraju da pronađu radno mesto, a da će tek onda biti pokrenut postupak priznavanja kvalifikacija". Pre nego što pristupe ispitu o ekvivalentom medicinskom znanju, strani lekari redovno prolaze takozvanu fazu prilagođavanja i utvrđivanja. "Tokom tog vremena mogu da rade i zarađuju, ali uvek ograničeno i pod nadzorom odgovornog lekara", kaže Entres.

  • Dragan

    11.01.2013 10:40
    Operacija uspela .... pacijent umro!
    Ovde već godinama dražava stvara medicinski kadar, koji je de facto potreban, jer je narod bolestan u celini. Ali onda kada se čovek posle 6-7 godina iškoluje za doktora medicine ili još gore stomatologije dođemo u situaciju da nema posla za njih. Odjednom nema pacijenata, barem ih nema na papiru, dok čekaonice drugo govore.
    Iškolovati jednog lekara je dosta skupo i košta kako novaca, tako i utrošenog vremena ... što državu, što samog pojedinca. Na kraju dođe Nemac izabere najbolje među lekarima i odvede ih na usavršavanje uz obavezu da posle leče Nemce a ne narod kome pripadaju. Ali i to je bolje nego da posle tolikih škola u Srbiji provode vreme godinama na birou ili kod nekog privatnika-robovlasnika za novac koji nije dostojan ni socijalne pomoći. Tako su svi na gubitku jer lekari nisu u svojoj zemlji, pacijenti jer nemaju dobre stručnjake i na kraju sama država jer je nekoj drugoj "poklonila" skupo stvorenog i gotovog lekara. To se sve prosto može urediti ali očigledno nekom nije u interesu :(
  • dr Popivoda

    11.01.2013 10:39
    @Đunta
    Marveni doktor ili za sitne životinje?
  • Lee

    11.01.2013 10:04
    "Razmena"
    Sta, jel se to igramo "razmene ucenika"?!
    Ovde nemci dolaze i postaju nacelnici i direktori zdrastvenih ustanova, a mi tamo da idemo na "praksu"!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.