Više hiljada građana protestuje u Ljubljani

Više hiljada građana Ljubljane od popodneva demonstriraju protiv vlade i slovenačke političke elite u celini, a skup je nazvan "Drugi slovenački ustanak".
Više hiljada građana Ljubljane od popodneva demonstriraju protiv vlade i slovenačke političke elite u celini, a skup je nazvan "Drugi slovenački ustanak".

U povorci koju su predvodili građani s maskama zombija, demonstranti su prošli ispred nekoliko državnih institucija i došli pred Skupštinu Slovenije gde je masa porasla na 8.000 ljudi. Nose transparente i uzvikuju parole protiv premijera Janeza Janše i gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Demonstriraju i penzioneri i drugi stariji građani, porodice s decom, studenti, srednjoškolci, a neki su došli i s psima.

Protestuje se protiv "korumpirane elite", i političara levice, i desnice, protiv kapitalizma, a "za pravnu državu u rukama naroda".

Demonstranti uzvikuju da su se okupili "za dobro države" i spaljuju fotografije političara. Uzvikuju: "Janša u zatvor!", "Janša, ulica te je oslobodila, ulica će odbaciti, ulica će ti suditi!", skandiraju: "Svi na ulice!", "Lopovi!", "Niko nas ne predstavlja", "Pare ljudima, a ne crkvi!".

Pošto je večeras eksplodirala jedna jaka petarda, policija je s dela trga ljude rasterala suzavcem. Koškanja ima i drugde jer demonstranti pokušavaju da uklone ili preskoče policijsku ogradu.

Komisija za borbu protiv korupcije je u ovonedeljenom izveštaju izrazila sumnju da su Janša i Janković nezakonito stekli imovinu vrednosti stotina hiljada evra.

Politička kriza u Sloveniji je uzdrmala vladu, a članice vladajuće koalicije do ponedeljka će saopštiti da li će ostati u koaliciji.

Premijer Janša juče je postavio jasan ultimatum: tehnička vlada, ili prevremeni izbori.

Demonstracije su danas održane i u Kranju.

  • 11.01.2013 22:02
    Najviše mi se sviđa ovaj deo: "Pare ljudima, a ne crkvi!".
    Mogli bismo se malo ugledati na njih.
  • milica

    11.01.2013 20:04
    e zato...
    je Slovenija u EU a mi jos vodimo "boj na Kosovu" i bodrimo profitera iz devedesetih u njegovoj kvazi borbi protiv korupcije. Bravo gradjani Slovenije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.