Vukovar: Protest protiv uvođenja ćirilice

Nekoliko stotina građana okupilo se danas u Vukovaru na protestu zbog namere da u tom gradu bude službeno uvedena upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Nekoliko stotina građana okupilo se danas u Vukovaru na protestu zbog namere da u tom gradu bude službeno uvedena upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Skup su obezbeđivale jake snage policije. Protest je organizovalo Udruženje ratnika hrvatskog odbrambenog rata, čiji su predstavnici od Vlade tražili da odloži primenu dvojezičnosti, a od Sabora moratorijum od 20 godina na primenu dvojezičnosti u Vukovaru.

Predsednik Udruženja Petar Janjić rekao je da bi uvođenje ćirilice značilo "izdaju i poniženja" svih vukovarskih Hrvata i žrtava rata u Hrvatskoj, te da treba reći "ne uvođenju ćirilice". Na skupu se, kako navode mediji, čulo i više uvredljivih reči, a poručeno je i da se u Vukovaru može pisati "i japanskim i kineskim, ali ne i ćirilicom". Onima koji žele da koriste to pismo poručeno je da idu u Srbiju.

"U Vukovaru je izvršen ekocid, kulturocid i genocid. Zato recimo ćirilici ne u Vukovaru", rekao je Janjić, koji je osudio i prošlonedeljnu posetu premijera Zorana Milanovića Beogradu.

Organizatori protesta su izrazili nepoverenje u rezultate prošlogodišnjeg popisa po kojem Srbi čine više od trećine stanovnika u Vukovaru, što im po zakonu omogućava ravnopravnu upotrebu jezika i pisma. Zbog toga su tražili i novo utvrđivanje broja Srba u tom gradu.

Protest protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru najavio je i Štab za odbranu hrvatskog Vukovara za 2. februar. Inače, desničarska Hrvatska stranka prava Ante Starčević počela je danas u Zagrebu prikupljanje popisa za desetogodišnji moratorijum na uvođenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru. Sličnu akciju ta stranka ranije je počela i u Vukovaru.

  • Мирко и Славко

    30.01.2013 10:24
    надаље
    "Гласноговорник" Петар јањић, звани Тромблон, требао би бити ухапшен и осуђен за ширење националне мржње због тих порука да ти који желе ћирилицу треба да иду у Србију.
    Мени није јасно да неко може тако нешто говорити на јавном скупу, где има пуно полиције, и притом проћи некажњено. То је исто као и кад градоначелник Осијека, Крешимир Бубало, на отарању трга поздрави и захвали се осуђеном ратном злочинцу Бранимиру Главашу!? И нешта, али ништа му се не деси. Па замислите да градоначелник Београда , поздрави јавно и захвали се Жељку Ражњатовићу Аркану или Ратку Младићу! Па настао би скандал. Све земље би повукле амбасадоре, разапели би нас све на сред Теразија. Бомбардовали и шта ти ја знам. У њиховом случају је то ваљда у реду. Ето, мени то није јасно.
  • Мирко и Славко

    30.01.2013 10:18
    управо тако
    @EvoOvako - лепо сте то рекли!
    Да се надовежем, простори где је било Срба, да не кажем некадашња РСК данас је "подручје од посебне државне скрби". То како се "посебно скрбе" о тим подручјима види се по животном стандарду грађана на тим просторима, а који је бедан.
  • 20.01.2013 21:55
    @G
    Otprilike ovako izgleda stvar, vise lice na tebe i tebi slicne, samo sto ti to nikad neces ukapirati! Trazio si pa ti javljam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet