Povezanost NLB banke i hrvatskog premijera

Ćerka-firma Nove Ljubljanske banke "LHB Internešnal handelsbank aktiengešelsšaft" iz Frankfurta odobrila je povlašćeni kredit firmi "Modestus" iz Zagreba, a ova transakcja otkriva veze između NLB banke i hrvatskog državnog vrha.
Ćerka-firma Nove Ljubljanske banke "LHB Internešnal handelsbank aktiengešelsšaft" iz Frankfurta odobrila je povlašćeni kredit firmi "Modestus" iz Zagreba, a ova transakcja otkriva veze između NLB banke i hrvatskog državnog vrha.

Kao garanti su navedene firme "Stanogradnja" i "Trgovine Minceta", fizička lica Tomislav Šimunac i Igor Maksimiljanović, kao i Đurica i Stipe Milanović - roditelji Zorana Milanovića.

Kredit je odobren u iznosu od 3.250.000 evra.

Prema uslovima kredita, u slučaju neisplaćivanja LHB polaže pravo na imovinu garanta, kao i na vlasničke udele Šimunca i Maksimiljanovića u "Modestusu", koji zajedno iznose 90,01 odsto.

Zanimljivo je, piše list, da je kao suvlasnik firme upisana i firma-ćerka LHB-a, "LHB Trade" iz Zagreba sa udelom u iznosu 9,9 odsto. Nije, međutim, poznato koliki udeo su držali roditelji premijera Milanovića, a list napominje da bi bilo teško upisati se kao jamac bez suvlasništva nad firmom.

Pretpostavlja se da je kredit odobren za potrebe ulaganja u nekretnine na području Dubrovnika, a prošle godine je objavljena i vest kako Krešimir Milanović i Maksimiljanović grade luksuznu vilu i stanove za prodaju na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Dubrovniku, pišu "Novine".

List ukazuje da je vrednost zemljišta u Dubrovniku na kraju 2011. godine bila gotovo 3,3 miliona evra i da su kreditne obaveze firme, zajedno s kamatom i obavezama prema dobavljačima, premašivale iznos njene imovine.

S druge strane, zagrebački "Jutarnji list" saznaje da stanovi Milanovićevih roditelja više nisu pod hipotekom.

Činjenica ostaje da su poslovi s nekretninama premijerove porodice usko povezani s članicom NLB grupe.

Nakon tog otkrića preostaje jedino da se vidi hoće li do rešavanja spora Hrvatske i Slovenije doći brže, ili su Milanovićevi odvojeni poslovi nebitni za međudržavne odnose, zaključuju "Slovenske novine".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.