Fidel Kastro glasao u Havani

Fidel Kastro pojavio se u nedelju prvi put u javnosti nakon više meseci pošto je izašao na glasanje za izbore za poslanike jednodomnog parlamenta Kube.
Fidel Kastro pojavio se u nedelju prvi put u javnosti nakon više meseci pošto je izašao na glasanje za izbore za poslanike jednodomnog parlamenta Kube.

Državna televizija prikazala je snimak 86-godišnjeg Kastra na biračkom mestu u Havani i navela da je neprikosnoveni lider Kube proveo oko sat vremena u razgovoru sa biračima i predstavnicima medija. Fidel Kastro se zbog bolesti pre šest godina povukao s mesta predsednika Kube koje je prepustio svom bratu Raulu. Od tada se Fidel Kastro retko pojavljuje u javnosti.

Milioni Kubanaca glasali su u nedelju za poslanike jednodomnog parlamenta koji će na zasedanju 24. februara izabrati novog predsednika parlamenta prvi put posle 20 godina. Dugogodišnji predsednik parlamenta Rikardo Alarkon nije medju kandidatima. Parlament, takođe, treba da imenuje Raula Kastra za predsednika Kube u narednom petogodišnjem mandatu.

Na Kubi ne postoji ograničenje broja mandata, ali Kastro je u više navrata predložio ograničavanje trajanja funkcije državnih zvaničnika, uključujući funkciju predsednika, na dva uzastopna mandata.

Protivnici vlade kažu da su izbori na Kubi farsa, budući da je u toj ostrvskoj državi dozvoljena samo Komunistička partija i da za svako poslaničko mesto postoji samo jedan odobreni kandidat, dok Kastro i njegov stariji brat Fidel, koji se penzionisano, vode vladu već pet decenija. Nijednom disidentu nikada nije dozvoljeno da se kandiduje na izborima.

Raul Kastro je 2011. godine predložio da svi istaknuti položaji u državi budu ograničeni na dva mandata od po pet godina, što znači da bi on, ako bude reizabran, morao da se povuče 2018.

  • 04.02.2013 17:33
    s
    Viva El Comandante!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.