Policajci koristili identitete umrle dece

Londonska policija je pokrenula istragu o tvrdnjama da su desetine policajaca, kao deo tajne operacije, ukrali identitete 80-oro umrle dece.
Londonska policija je pokrenula istragu o tvrdnjama da su desetine policajaca, kao deo tajne operacije, ukrali identitete 80-oro umrle dece.

Oni su, navodno, koristili falsifikovane pasoše i druge dokumente kako bi se "ubacili" u protestne grupe.

"Jedinica u kojoj sam bio fokusirala se na težak i organizovani kriminal. Sprečavali smo ubistva, uklanjali oružje i drogu s ulica i radili još mnogo toga. S druge strane, ove jedinice, koje su se infiltrirale u protestne grupe, među aktiviste i borce za zaštitu životne sredine...To su tako beznačajne aktivnosti. Reč je o užasnom traćenju vrednih javnih resursa", rekao je Piter Blekslej, bivši detektiv.

Policajci su dobijali lažne pasoše, vozačke dozvole i brojeve osiguranja. Neki su  čak deset godina koristili identitet preminule osobe.

Neki od policajaca čak su bili u dugim vezama s aktivistkinjama koje su ih smatrale istomišljenicima i demonstrantima.

"Stepen obmane i količina resursa koje je policija koristila kako bi obmanjivala aktiviste imali su znatne psihološke posledice. Policajci su time, u suštini, želeli da spreče političke aktivnosti čiji je cilj bio stvaranje boljeg i pravednijeg sveta", navodi advokat Harijet Vistrič.

Novinar londonskog lista "Gardian" intervjuisao je jednog od policajaca koji su učestvovali u krađi identiteta umrle dece.

Parlament je reagovao osnivanjem komiteta čiji je zadatak sprovesti detaljnu istragu o ovom slučaju.

  • logika

    05.02.2013 16:04
    Pa zar su trebali da koriste svoja prava imena i adrese. Još da su došli u uniformama na tajni zadatak uspeh bi bio zagarantovan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.