Grad u Britaniji zabranjuje žvake

Milton Kins trebalo bi da postane prvi grad u Velikoj Britaniji koji će po ugledu na Singapur zabraniti konzumaciju žvakaćih guma.
Milton Kins trebalo bi da postane prvi grad u Velikoj Britaniji koji će po ugledu na Singapur zabraniti konzumaciju žvakaćih guma.

Svako ko bude "uhvaćen" sa žvakaćom gumom u ustima, prema predlogu zakona, biće na licu mesta novčano kažnjen.

Na ovaj potez vlasti su primorane, nakon što je utvrđeno da na svakom kvadratnom metru asfalta ima 22 bačene žvake.

Zagovornici ove zabrane ukazuju na troškove uklanjanja žvakaćih guma, neprijatnost koju izazivaju kada se nekom zalepe na cipelu i to da kvare izgled grada.

Predlog je dala After8 grupa biznismena koja će lobirati da veće usvoji zabranu.

Žvakanje žvaka zabranjeno je u Singapuru već 20 godina, ali su 2004. vlasti napravile izuzetak za osobe koje imaju lekarski recept za nikotinske žvake. Strogu zabranu prodaje, uvoženja i proizvodnje guma doneo je Li Kvan Ju kom je u jednom trenutku bilo dosta nereda na ulicama. Rešio je da stane na put vandalima koji su ostavljali korištene žvakaće gume u ključaonice i poštanske sandučiće i lepili dugmad u liftu.

Svako ko žvaće gume može biti novčano kažnjen, dok se krijumčari suočavaju sa jednogodišnjom kaznom zatvora odnosno 12.000 evra.

Li Kvan Ju jednom je odgovorio kritičarima zabrane žvaka, koji su ukazivali na njenu ulogu u postizanju koncentracije i kreativnosti, rečima: "Ako ne možete da razmišljate zato što ne žvaćete, probajte bananu".

  • Sokolov

    09.03.2013 14:00
    nek zabrane i koka kolu, svuda praznih limenku, a i stetna je za zdravlje. Ovakakav zakon ce da se primenjuje isto onoliko koliko i taj da je BACANJE zvake na asfalt zabranjeno, a vidi se iz prilozenog koliko je to.
  • @Hmmm ha!

    08.03.2013 21:53
    Ali ne i onima što moraju da slušaju to, npr. u autobusima. Da smo kulturniji narod, onda da.
  • 08.03.2013 18:48
    budalastine
    ne treba da zabrane zvake nego treba da uvedu stroge kazne za bacanje zvaka i ostalog otpada van kontenjera i kanti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.